Monday, March 26, 2018

The Monastery and Cave of Shen Marena- the Legend


Shen Marena Monastery is situated near the village Llëngë, in Lake Ohrid Region, Korça Municipality. It belongs to 18th century and was built for the saint ‘Marina the Monk’, and now is a Cultural Monument protected by the state. The view from outside is amazing, with mountains, fields and meadow. Close to this Monastery the flow a large torrent to Shkumbin river. Inside the Church there are mural painting from the painter Konstandin Shpataraku. These paintings are finalized 10 years after he painted the icons of the famous Monastery of Ardenica. He painted all the walls of this monastery in 1754 upon the request of the local community of Llenga.

But what is the story after the Saint Marena?
Marena was a beautiful girl born in the village Qesan, in Asia in 270 year after  the Christ. She was one of the youngest saints and well known for doing miracles. The legend says that her father was pagan, and he didn’t want that his daughter be dedicated to spread the Christianity. The girl comes to Mokra e Siperme, in Llënge, where she lives begging for the food. The father sent people to kill her, but she found a cave, very narrow, where nobody can enter. These people came to the cave, but thought that it was very very small entrance for a person, so they didn’t enter there. Saint Marena from that day, came out from the cave every day and washed her face at the fresh spring in front of the cave, which is called Najazmë. It is a blessed water and it can be used for long time even if you keep it in a closed bottle. 

The girl helped the believers in the area to spread the Christianity. Learning that she can do even miracles, the local people decided to build a monastery for her. People working in Diaspora, from this village, decided to gather money and to build the Church for Marena. But it took some time, they turned back with plenty of money, and forgot to do it. Then Marena is showed up one day to the girls of the village and she said: I am Marena. Don’t your brothers told you about me? The girls went to the village and told everyone what happened. Then one of the men, named Nikolla, met other people of the village and decided to build the Monastery. Marena was shown up again, and asked them to follow her to the cave where she lived. The villagers wanted to build the monastery in another place. But the legend continues, that the locals found all the working materials in another place, where she wanted the Monastery to be built. It was like a miracle for them. And there is the place where the Church was built in 1660. The first church was burned, but it was rebuilt in 1754.
The cave is still there. It narrows and expands in different parts, until the end where is placed a Cross, and it is the end of Cave. The Saint Marena Day is celebrated each year on 30 July. Many people come to this place from all the villages around, but also from Korca, Pogradec, Librazhd and Elbasan. They even stay for a night inside the Monastery and pray for miracles from Saint Marena.

Source: Facebook group: 
DUA TE DI GJITHÇKA PER QYTETIN TIM...POGRADEC
https://www.facebook.com/groups/1576921809187807/

KISHA DHE SHPELLA E SHËN MARENËS
Kisha dhe Manastiri i Shën Marenës së Llëngës, ndodhet jo larg këtij fshati, në anën veriore të tij, mbi një breg nga ku pamja përreth është shumë e bukur, me male, pyje e livadhe. Në këmbë të këtij vendi rrjedh si një përrua i madh e ujëplotë, lumi i Shkumbinit, që e merr fillimin e tij prej këtyre anëve.
E gjithë kisha është e mbuluar në pjesën e brendshme me piktura murore (afreske). Tematika e pikturave është ajo e zakonshmja e kishës ortodokse. Muret e kishës janë të ndarë në pesë breza horizontalë. Në brezin e katërt paraqiten skena nga martirizimi i Shën Marenës, shenjtores së cilës i dedikohet kisha.
Këto piktura janë bërë nga dora e mjeshtrit të talentuar Kostandin Shpataraku. Realizimi i tyre është bërë 10 vjet më vonë se ikonat e kishës së Ardenicës në Lushnjë. Kjo flet për pjekurinë artistike të piktorit. Kostandin Shpatarakut i përkasin një pjesë e ikonave të ikonostasit, duke përfshirë kryqin mbi ikonostas, dyert e bukura, një balldakin me 15 figura dhe 17 ikona të vogla me skena nga jeta e Krishtit dhe Shën Marisë. Pikturat murore të kësaj kishe janë punuar prej tij më 1754 me porosi të qytetarëve, klerikëve dhe esnafëve të qytetit të Llëngës”.
Dita e Shën Marenës, ndonëse bie më 17 korrik (sipas kalendarit të ri), festohet më shumë më 30 korrik (sipas kalendarit të vjetër), sipas një tradite të krijuar prej vitesh. Në këtë festë marrin pjesë e vijnë jovetëm besimtarët e fesë së krishtere, por edhe ata të fesë myslimane; jo vetëm nga Mokra Sipër e rrethi i Pogradecit, por edhe nga krahina të tjera si Korça e, sidomos, nga fshatrat e Librazhdit e madje të Elbasanit. Kishës së Shën Marenës i atribuojnë veti çudibërëse. Besimtarët besojnë në vetitë çudibërëse të Shën Marenës, i luten asaj dhe hedhin ndonjë monedhë e ndezin qirinj në kishë, në mënyrë që shenjti t’i ndihmojë në zgjidhjen e ndonjë halli apo në shërimin e ndonjë sëmundjeje.
Legjenda për Shën Marenën
Për jetën e shenjtores tregohen dy variante:
Varianti i parë. Ajo është shfaqje e shpirtit të Shën Marenës, e lindur në fshatin Qesan të Pisidisë në Azinë e Vogël në vitin 270 pas Krishtit, e cila ka qënë një nga shenjtoret më të reja në moshë, shumë e njohur dhe shumë çudibërëse. Sipas këtij varianti janë pikturuar edhe pikturat murore (afresket) në muret e kësaj kishe nga piktorët që përmendëm më sipër. Ky variant gjendet edhe në librin “Shën Marena midis nesh” të Gaqo Bazes..
Varianti i dytë. Shën Marena është shenjtorja e krahinës, e cila ka ardhur në këtë vend prej diku nga larg. Ajo ia kushtoi jetën e saj Zotit, e ka ardhur këtu për t’u ardhur në ndihmë njerëzve. Pra një personazh konkret.
Në gojëdhënë thuhet se babai i saj ishte pagan dhe nuk deshte që e bija e tij të merrej me përhapjen e fesë së krishterë. Vajza largohet nga shtëpia dhe vjen në Mokrën e Sipërme dhe në fshatin Llëngë, ku jetonte me lëmoshat që i jepnin. Nuk dihet se prej nga kishte ardhur vajza. I ati i saj dërgoi njerëz për ta vrarë, por ajo hyri në shpellë në pjesën më të largët të saj, atje ku ishte më ngushtë, atje ku nuk mund të hynte asnjeri. Ata që e ndoqën dhe hynë në shpellë, nuk e gjetën dhe kujtuan se në atë vrimën e vogël e shumë të ngushtë që kishte mbetur pa u kontrolluar ajo nuk mund të hynte, kështu u larguan. Shën Marena dilte çdo ditë me zbardhjen e ditës dhe lahej në kroin përballë shpellës, që sot quhet Najazmë. Ky ujë është i bekuar dhe nuk prishet, sado të rrijë në një shishe të mbyllur.
Burrat e krahinës së Mokrës e kanë rrahur shumë kurbetin për të nxjerrë bukën e gojës. Shumë kurbetllinj të vendeve të tjera, ku mokrarët kishin shkuar për të punuar, flisnin për çuditë e shenjtorëve. Një ditë u fol për Shën Marenën, për jetën, martirizimin dhe çudirat e saj.
Midis tyre, disa nga Llënga, Niça e Grabova treguan interes të veçantë për të dhe dhanë fjalën se po t’u shkonte mbarë kurbeti, do të ngrinin një kishë me emrin e saj. Me kalimin e kohës ata u pasuruan, por kur u kthyen të pasuruar nga kurbeti, e harruan premtimin e dhënë. Dhe ja, një ditë, shenjtorja u shfaq në krua (sot i thonë kroi i Shën Marenës), ku po mbushnin ujë vajzat fshatare të familjeve të tyre. Të gjitha u mahnitën nga bukuria e saj dhe pyesnin njëra-tjetrën se e kujt ishte kjo vajzë e kur ka ardhur. Shenjtorja iu përgjegj njërës prej motrave të kurbetllinjve:
- Quhem Marena, nuk ju kanë treguar për mua? Apo harruan ? -dhe menjëherë u zhduk.
Të gjitha vajzat ikën të trembura në fshat. Atëhere, i vëllai me emrin Nikolla (emër që është shkruar në pllakën e kishës), mori takim me shokët e tij kurbetllinj dhe më pas bisedoi edhe me parësinë e fshatit për premtimin që kishin bërë. Pati edhe hezitime, sepse emrin e shenjtores nuk e njihnin dhe se në fshat e kishin kishën e Shën Thanasit dhe të Shën Gjergjit.
Kur po bëheshin këto biseda shenjtorja u shfaq në mes të fshatit, ku dëshmoi edhe njëherë veten e saj. Ajo iku drejt vendit të manastirit të sotëm dhe hyri në shpellë duke thënë se këtu banonte. Të gjithë e ndoqën me sy dhe disa shkuan atje. Pas disa ditëve bariu i fshatit kishte parë një vajzë që lahej në krua kur dilte dielli, pastaj shkonte për në shpellë. Kjo dhe shumë shfaqje të tjera i bindën banorët për të ngritur një kishë në vendin ku është sot kryqi. Gjatë transportimit të materialeve të ndërtimit u vërejtën mrekullira. Të gjithë u habitën kur i gjetën materialet në vendin ku shenjtorja dëshironte ngritjen e kishës. Kështu, rreth vitit 1660 u ndërtua kisha e Shën Marenës. Më vonë u dogj dhe u rindërtua përsëri me kontributin e fshatit në vitin 1754.

Monday, March 19, 2018

The winners of #OurLakeOhrid social media contest


Lake Ohrid Photo Album


The beauty of the Lake Ohrid Region is now featured in a Photo Album, produced by UNESCO and presenting the best photographs of the social media contest #OurLakeOhrid. The contest was organized during Summer-Autumn 2017 on the several social media channels (Instagram, Facebook and Twitter) of the project: “Towards strengthened governance of the shared trans boundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region”, funded by the EU and co-financed by the Albanian Ministry of Tourism and Environment. Participants were challenged to share their experiences of the stunning region, using the hashtag #OurLakeOhrid.
From over 400 photographs submitted, 50 winning entries were chosen to feature in this album to celebrate the rich natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region.
We wish to congratulate all those who took these beautiful photos and have helped share the beauty and unique values of this remarkable region with the world. The quotes of each winning photo are provided in three languages: English, Albanian and Macedonian. The winners will all get a copy of the #OurLakeOhrid Photo Album of as a gift for their contribution. 

Here are the winners of this photo contest:   

Klaudio Spirollari; Kristina Zaturovska; Diaro24horas; Zoya Naskova; Nikola Paskali; Aleksandar Angelovski; Iulia Enkelana; Enkel Dika; Betim Berisha; Kristi Alla; Mihaela Miova; Audrey Lesner; Mimoza Cholak; Slobodan Dimitrovski; Lisa Chiou;  Lidia Janevski; Gjergji Koki; Amer Demishi; Evelino Tahip; Rachel Ling; Nikola Verusheski; Guelbear; Anxhela Latifllari; Harry Lesner; Mark Fennelly; Altina Ismaili; Marija Dojoshevska; Eduards Muižnieks; Ramadan BesimAlbumi fotografik i Liqenit të Ohrit
50 fituesit e konkursit #OurLakeOhrid

Bukuria e Liqenit të Ohrit tashmë është përmbledhur në një album fotografik, i prodhuar nën kujdesin e UNESCO. Albumi prezanton fotogafitë më të mira të konkursit që u zhvillua në mediat sociale me hashtagun #OurLakeOhrid. Konkursi u organizua gjatë periudhës verë-vjeshtë 2017 në disa kanale sociale të projektit: “Drejt një qeverisjeje të përbashkët të trashëgimisë natyrore dhe kulturore ndërkufitare të rajonit të Liqenit të Ohrit”, financuar nga BE dhe Ministria Shqiptare e Turizmit dhe Mjedisit, dhe zbatuar nga UNESCO. Pjesëmarrësit në këtë konkurs ndanë eksperiencën dhe fotot e tyre rreth bukurisë së rajonit të Ohrit duke përdorur hashtagun e caktuar. Nga 400 foto të postuara, u përzgjodhën si fituese 50 prej tyre, të cilat janë tashmë pjesë e një albumi unik, që paraqet trashëgiminë e pasur kulturore dhe natyrore të rajonit të Liqenit të Ohrit. Ne falenderojmë gjithë ata që na sollën këto foto kaq të bukura dhe që na ndihmuan të ndanim me gjithë botën, vlerat mahnitëse dhe unike të këtij rajoni të mrekullueshëm. Diçiturat e secilës foto janë në tre gjuhë: Anglisht, shqip dhe Maqedonisht. Fituesit do të marrin një kopje të albumit #OurLakeOhrid si një dhuratë për kontributin e tyre. Ja dhe fituesit e këtij konkursi fotografie:

Klaudio Spirollari; Kristina Zaturovska; Diaro24horas; Zoya Naskova; Nikola Paskali; Aleksandar Angelovski; Iulia Enkelana; Enkel Dika; Betim Berisha; Kristi Alla; Mihaela Miova; Audrey Lesner; Mimoza Cholak; Slobodan Dimitrovski; Lisa Chiou;  Lidia Janevski; Gjergji Koki; Amer Demishi; Evelino Tahip; Rachel Ling; Nikola Verusheski; Guelbear; Anxhela Latifllari; Harry Lesner; Mark Fennelly; Altina Ismaili; Marija Dojoshevska; Eduards Muižnieks; Ramadan Besim

Monday, March 12, 2018

Ohrid, among 20 greatest cities to visit in spring

The Telegraph Travel is listing 20 greatest cities to visit during Spring 2018. Ohrid city is ranked in 12th place. In the first place is Paris, followed by Amsterdam.... while ranked the last in the list is New York.
Here is what article is saying about Spring and Ohrid city:

"The coming of spring is a reason to be cheerful – to shrug off winter’s drab touch, with all its insistence on Dry January and self-denial; to embrace the northern hemisphere’s return from hibernation with its flowers, its balmy bouquets, its perfumed petals, its hint of something better around the corner.
It is also, most certainly, a time for travel. The following 20 escapes limit the rapture to a weekend (or a long weekend, anyway) – and, with a handful of exceptions, to the European land mass and some of its most intriguing major cities. You don’t need to go far to collide with spring’s flirtatiousness. But they should all deliver, to some extent, a dose of renewal, a surge in spirit – and, on a less ethereal basis, a night or three in an inviting hotel, with its fluffy pillows and decadent breakfasts. 

12 OHRID
The eighth largest city in Macedonia (ohrid.com.mk) is undoubtedly one of the most beautiful fragments of the European realm, pitched on the shore of Lake Ohrid with such pretty persuasion that it features on both the Unesco Cultural and Natural World Heritage lists (only 28 places have achieved this double). Inevitably, it is at its most elegant in spring.

See full article here:

Monday, March 5, 2018

Reconstruction of “Ali Pasa” mosque in Ohrid sparks reactions

The reconstruction of “Ali Paska” mosque in Ohrid has sparked debates, because a local association has discovered the foundations of a church and the construction works belonging to the Roman age underneath it.
The reconstruction of this mosque in the center of Ohrid is being done by the ministry of Culture, but “Sovest” association and political parties have demanded for these works to be suspended in order to evaluate the age of the walls of the mosque and the foundations around it.
“We demand for the works to be suspended and for a commission to be appointed in order to investigate it. We also demand the involvement of UNESCO in this process”, Mihail Trendafilov of “Sovest” association said.

Trendafilov says that there are documents and testimonies testifying that before the construction of the mosque, there has been an ancient cemetery, constructions of the Roman period and then Saint Nicolas church.

VMRO-DPMNE in opposition has also held a protest against the works, saying that they should be suspended and an opinion by UNESCO should be requested.
Meanwhile, the ministry of Culture said that there’s no reason to suspend the works for the reconstruction of Ali Pasa mosque, but it demands responsible institutions to act according to the law in case there are indications for violations of the law. This ministry said that it will seek a professional opinion by UNESCO if the works need to be continued or not. Ali Pasa mosque in the old quarter of Ohrid dates back to 1491. 

Source: balkaneu.com

Monday, February 26, 2018

What to see in Ohrid city?

Ohrid city has become a very popular destination for European travelers within the last few years due to its position on the lake, medieval castle situated on top of the city, rich history, and magnificent views.
Of course, anyone visiting Ohrid will first notice the beautiful lake it is positioned on. Lake Ohrid is on the UNESCO list both as a cultural and natural heritage site since the 1980s. It is known that the lake has continuously existed for two to three million years.

The lake is found in two countries, Macedonia and Albania, while the city Ohrid is the largest city positioned on the lake. An estimate of 40 natural water sources (rivers and streams) flow into Lake Ohrid (17 from Macedonia, and 23 from Albania). The largest water sources come from the National Park Galichica and Lake Prespa. The lake, also, has over 100 beaches.
The large quantity of body of water serves as a natural climate adjuster. During the summertime, the lake cools the air, and in the winter, it gives off heat; therefore, the lake never freezes.

Lake Ohrid is not the only historic landmark of importance. The city Ohrid is one of the longest human settlements in Europe. The city was progressively built between the 7th and 19th century.
It was also known as the “Jeruselum” of the Balkans at one point for having 365 churches, one church for each day of the year (many were destroyed during the Ottoman Empire).

The city is also known for its pearls – Ohrid’s Pears or Ohridski Biseri. Each jeweler has its own traditional technique for making the pearls, but they are mostly made from the prevalent fish species known as Plasica.

Below are listed things to see and do while exploring Ohrid and its hidden treasures. The list might look long, but many of these historical landmarks are located within the old city walls by the lake and can be visited within a day or two range time.


Monday, February 19, 2018

Planting trees around Lake Ohrid Region

 Some amazing views, videos and photos came this week featuring our beautiful lake Ohrid Region. This time is Ecovolis, a group with young people who work on a program to contribute for a greener environment in Albania traveled in Lin Peninsula to plant new trees and to promote the region

They brought us the view of the region, which is still covered in snow. Ecovolis planted some trees around the lake, in order to raise awareness and to sensitize all the people living in the area, to protect their environment and their precious region, which was inhabited since the ancient time. Also it was a kind of promotion to the beauties of the whole Lake Ohrid region, and it's  historical sites nearby, such as Illyrian Tombs of Selca. It is very impressive when young people are trying to promote the values of the historical places.. 

See a short video and some photos from Ecovolis:

Monday, February 12, 2018

Tushemisht and Lin, among '100 villages program' of Albanian government


Lin Village
Tushemisht and Lin, are two beautiful villages situated on Lake Ohrid region, Albanian Side. Lately these two villages are part of new program adopted by the Albanian Government to enhance the economic development of the 100 cities with touristic potential. The program “100 villages” whose selection has already been made, envisions government intervention in infrastructure and services, but also funding through grants.

Lin Village

“These villages have an attractive effect and high potential in tourism, thus in tourism development, socio-economic development, they have rich natural and environmental resources, cultural heritage, and traditional products.. So we will work hard in these three years with these villages. 
We will support the project package for each village, including infrastructure intervention, economic support through ministry grants, and training and support for the local community,” said advisor to the Minister of Agriculture, Enea Hoti for TV SCAN. 
Tushemisht

Tushemisht
With regard to the support for individuals and farmers, there will be some categories that may be beneficial, both from the state budget and from donors.
In total, it is estimated that only about 2 million euros will be invested by the Ministry of Agriculture. Program “100 villages” has become part of the strategy of the Ministry of Agriculture for the period 2018-2020.

The government has decided to exploit the agri-tourism potential of the country as a good opportunity for stimulating development of the rural areas, farms and businesses there.

The program targets at coordinating development interventions into the rural space of 100 villages according to an inter-sectoral approach doing away with the partial interventions.