Skip to main content

Ndryshimet klimatike dhe fermerët po shterojnë liqenin e lashtë të Ballkanit, Prespen dhe Ohrin

Për shume mijëvjeçarë, Liqeni i Prespës ka qene i kulluar dhe i pa prekshem. Por nën presionin e ndryshimeve klimatike, perdorimit të pakontrolluar te ujit, dhe ndotjes, baseni parahistorik i ujit në Evropën Juglindore po tkurret me një shkallë alarmante.


I shtrirë në kufijtë e Shqipërisë, Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut, Liqeni i Prespës besohet të jetë shtëpia e mijëra specieve që jetojne në ujin dhe habitatin e tij përreth.

Temperaturat e ngrohta kanë ndikuar në reshjet vjetore të borës në zonë, duke tharë perrenjte jetike që ushqejne Prespën -- gjë që ka vënë në rrezik speciet që varen nga liqeni.Rënia e reshjeve ka çuar në tërheqje të vazhdueshme të ujit, i cili në disa vende është tërhequr deri në tre kilometra (afërsisht dy milje), sipas rojeve të parkut të cilët monitorojne me kujdes liqenin.

"Më parë kishte shumë më shumë borë që mund të arrinte një metër ose një metër e gjysmë, ndërsa vitet e fundit reshjet e borës pothuajse nuk ekzistojne," thote per AFP Goran Stojanovski, një rojtar 38-vjeçar i cili ka kaluar mbi një dekadë duke monitoruar liqenin në Maqedoninë e Veriut.

Ekspertë të tjerë pajtohen, duke vënë në dukje mënyrat e shumta se si ndryshimet klimatike kanë sjelle pasoja në tkurrjen e vazhdueshme të brigjeve të saj.

"Ndryshimet e vërejtura në nivelet e liqenit janë të lidhura me ndryshimet klimatike," tha Spase Shumka, një profesor në Universitetin Bujqësor të Tiranës në kryeqytetin shqiptar.

Shumka vuri në dukje temperaturat më të larta që kanë rritur gjithashtu avullimin dhe kanë ulur reshjet vjetore.

“Në bazë të vendndodhjes, zgjidhja e vetme qëndron në veprimin e përbashkët”, shtoi profesori.

Për të shtuar problemet e Prespës, fermat e mollëve perreth mbështeten shumë në ujin e saj, pra e perdorin per vaditje. Ndaj sipas një studimi të cituar nga NASA raportohet se liqeni kishte humbur shtatë për qind të sipërfaqes së tij dhe gjysmën e vëllimit nga 1984 ne 2020.

'Ndotja'

Ndotja e mjedisit që vjen nga rrjedhjet bujqësore të pemishteve tw pafundhme aty pranë vetëm sa i shton problemet Prespes, duke çuar në lulëzimin e algave që nxisin frikën për krijimin e zonave të vdekura.

"Liqeni është ndotur intensivisht për dekada," thotë Zlatko Levkov, një biolog në Universitetin e Kiril dhe Metodius në Shkup.

"Thënë thjesht, habitati i shumë specieve mund të ndryshojë plotësisht, dhe popullsia e atyre specieve do të zvogëlohej dhe potencialisht do të zhdukej."

Sipas ekspertëve, Prespa ka ekzistuar ne këtë luginë piktoreske në Evropën Juglindore për një deri në pesë milionë vjet, duke e bërë atë një nga sistemet më të vjetra ekologjike të ujërave të ëmbla në kontinent.

Përafërsisht 2000 lloje peshqish, zogjsh dhe gjitarësh së bashku me një sërë flore varen nga ujërat e saj për ushqim.

Degradimi i mëtejshëm mund të jetë katastrofik për ekosistemin lokal, por edhe për liqenin fqinj të Ohrit që shtrihet 10 kilometra në perëndim.

Për shkak të vendndodhjes së Prespës në tokë më të lartë, Ohri mbështetet në rrjedhat e ujit nëntokësor qe vjen nga Prespa për të ruajtur nivelet e tij.

Çdo problem shtesë i grumbulluar në Prespë ka të ngjarë të ndihet në drejtim të furnizimit  në Ohër, i cili rrezikon të humbase vendin e tij në listën e vendeve të trashëgimisë botërore të UNESCO-s  qe dy vjet më parë për shkak të ndotjes së tepërt dhe zhvillimit të parregulluar.

Sipas një raporti të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), rreth 65 ton pesticide përdoren çdo vit në rajon, me sasi të mëdha të kimikateve që arrijnë në Prespë përmes rrjedhjeve.

Pesticidet dhe plehrat përdoren kryesisht në pemishtet e mollëve që janë të famshme në rajon, duke zënë afërsisht 70 për qind të aktivitetit ekonomik në dhe rreth brigjeve të Prespës në zonat e Maqedonisë së Veriut të liqenit.

"Hedhja e mbetjeve të biodegradueshme dhe përdorimi i tepërt i plehrave dhe pesticideve ka nxitur rritjen e shpejtë të biomasës në liqen, duke përfshirë algat dhe barin invaziv, që rrezikon speciet endemike, thote UNDP.

Problemet e tjera

Një mori nismash janë nisur vitet e fundit për të menaxhuar më mirë pasojat nga sektori bujqësor.

Një projekt ka parë ndërtimin e tetë stacioneve meteorologjike që mbledhin të dhëna që u japin fermerëve informacion më të mirë se kur duhet të spërkasin pesticidet, duke rezultuar në një reduktim prej 30 për qind të përdorimit të tyre.

"Duke ulur numrin e trajtimeve, ne kemi më shumë përfitim ekonomik dhe përmirësojmë mbrojtjen e mjedisit," tha për AFP Frosina Gjorgjievska, një fermere mollësh 56-vjeçare që jeton pranë liqenit në Resnjë të Maqedonisë së Veriut.

Por në një rajon ku vështirësitë ekonomike, infrastruktura kërcitëse dhe rënia e nivelit të lindjeve mbeten çështjet më të ngutshme, shqetësimet mjedisore shpesh zbresin në bazën e prioriteteve të qeverisë.

Megjithatë, shumica e ekspertëve besojnë se duhet bërë më shumë për të mbrojtur të ardhmen e liqenit, duke përfshirë zbatimin më të mirë të një sërë marrëveshjesh të nënshkruara nga Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe Greqia në 2012.

Aktivistët kanë bërë thirrje për një zhvendosje në bujqësi organike së bashku me investime në turizmin e qëndrueshëm për të ndihmuar në përhapjen e ndërgjegjësimit.

"Ne duam të ruajmë autenticitetin e Prespës, bukurinë e saj, duke qenë ende në gjendje ta shijojmë atë," tha Marija Eftimovska, 42 vjec, një aktiviste lokale mjedisore. 


The original article 

https://www.france24.com/en/live-news/20230422-climate-change-farmers-draining-ancient-balkan-lake 

Comments

We are in Facebook

Popular posts from this blog

Legjenda e Prespës dhe Ohrit/The legend of Prespa and Ohrid

Ballkanasit i duan legjendat dhe përrallat. Ka disa legjenda rreth Liqenit të Prespës dhe Liqenit të Ohrit, dhe ia vlen të tregohen disa prej tyre për t'ua përcjellë brezave të rinj, thjesht për t'i kujtuar rëndësinë e këtyre liqeneve të çmuar, njëri prej të cilave u krijua miliona vjet më parë... Ilustrim, @Anastas Konstandini Taso Legjenda për Prespën ka të bëjë me një histori dashurie. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Menjëherë princi ra në dashuri dhe i kërkon dorën për t`u martuar me të duke i ofruar të gjitha pasuritë e tij dhe të bëhej mbretëresha e ardhshme e mbretërisë. Por Nereida refuzon, duke i thënë djalit të mbretit se, nëse ata martoheshin, do të ndodhte një fatkeqësi shumë e madhe dhe do të kishte pasoja të rënda për vendin e tij. I verbuar nga dashuria e zanës, princi e rrëmben dhe e mbajti atë mbyllur deri

Zbulohet vendbanim palafit 7500 vjeçar në Lin, Pogradec

Instituti i Arkeologjisë shqiptare në bashkëpunim me universitetin e Bernës në Zvicrës po zbatojnë fazën e tretë të gërmimeve në Lin. Zbulimet deri më tani janë premtuese për arkeologët të cilët synojnë të ridërtojnë mënyrën se si kanë jetuar banorët e zonës 7500 vjet më parë. Në Lin të Pogradecit ka nisur faza e dytë e punës për zbulimin e vendbanimit “Palafit” i cili ka ekzistuar 7500 vjet më parë. Projekti “Lin3” po zbatohet nga Instituti i Arkeologjisë Shqiptare në bashkëpunim me Universitetin e Bernës në Zvicër. Sipas Ardian Anastasit, drejtuesi shkencor i punimeve, pas fazës së parë të zbulimit të vendbanimit në ujë, ka të dhëna të forta se ai shtrihej edhe nw bregun e liqenit. Mjaft të kënaqur janë edhe zviceranët. Martin Hinz shprehet se pritshmëritë nga gërmimet akerologjike janë edhe më të mëdha. “Kemi një situatë shumë premtuese, mendoj se mund të krahasojmë e të zgjerojmë rezultatet që kemi arritur më parë në pjesën maqedonase. Ne aktualisht në këtë projekt po gërmojm

The Koran of Pogradec- the favorite food of Queen Elizabeth

The Koran fish has a wonderful taste, but there is a story after it. It is the King of Lake Ohrid, Albanian side and is unique not only in Albania but in the world too. There are some articles saying that it is the favorite food of Queen Elizabeth. The story says that when the queen Elizabeth of United Kingdom came to visit Lake Ohrid, she said: “The Queen of England meets the Queen of the Lake” (source:www.albania.al). She tasted the fish and liked it a lot. The story says that since that day, the Royal Palace still order Koran from Pogradec, and is always part of Queen Elizabeth's menu. That is because Koran is not only very delicious but has healthy for the organism.   The women of Pogradec have a very special way to cook Koran, which is unique too. They cook it  with onions, vegetables, nuts etc. Koran is considered the most antique fish of Lake Ohrid and should be protected. The illegal fishing is reducing the quantity of Koran in the lake. So strong measures should be ta