Our Story

Lake Ohrid is one of the oldest and deepest lake in Europe. It is shared between Albania and North Macedonia and is part of World Heritage List, protected by UNESCO. This page aims to protect this property through different projects. The first project was "Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region", co-funded by European Union and Albanian Ministry of Environment and implemented by UNESCO.
The actual project is titted: Evidence based campaign on protecting Lake Ohrid", implemented by DMO ALBANIA and supported by Co-Plan, through scheme: Financial Support to third parties in the framework of EU-Funded project: ENV.Net Factoring the environment portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda, financed by European UNION.
Showing posts with label Lin Penisula Pogradec. Show all posts
Showing posts with label Lin Penisula Pogradec. Show all posts

Monday, May 7, 2018

Best places to visit around Pogradec, Lake Ohrid region

Pogradec is not just the city and the beautiful shore of Lake Ohrid. There are much more to see and do. See some of the best places to visit here: 

Lin Village
  
The lakeside village of LIN is a charming opportunity to see Lake Ohrid life from a traditional perspective. Winding streets lined with old style stone, wooden and brick houses lead to the site of an ancient basilica with 8 colorful mosaics showing fish, water birds and bees, dating from the 5th Century. The Byzantine church ruins, under World Heritage protection, have a modern cover constructed to keep the treasures from further deterioration while awaiting further exploration. The Lake Ohrid and mountain vistas from the top of the hill are outstanding!

 Selca Tombs
Five ancient tombs and monuments dating from the 4 th Century B.C. are found in Selca, site of the ancient settlement of Pelion (where Illyrian King Klit dwelled). Other remains date from the Bronze Age through the middle VI th Century A.D. including Ionic treasures, bronze and pottery objects, weapons and articles of gold. You will feel that you've discovered a lost treasure when you visit this important place!

Golic Bridge
The Golic Bridge spans the wild Shkumbin River and dates back to the XVII Century. This old double-span stone structure is situated along the ancient Egnatia Road, near Golic, which is a charming village in the heart of the Mokra region. Along the road to Golic, you will enjoy breathtaking views of waterfalls and mountain scenery from deep valleys. In taking this trip, you will trace the steps of many ancient people, who over the centuries walked, defended, and traveled through the region!
 Shkumbin River
This is one of the longest rivers in Albania with very clear water that flows through stunning scenery. The river has its headwaters near Guri i Topit on the Mokra Mountain, district of Pogradec and flows to the Adriatic Sea. Different kinds of fish, with trout among them, live in its waters, which makes possible sport fishing while some parts of the river are suitable for boat or raft drifting.

Tushemisht/Drilon
Just 4 kilometers away in Tushemisht you can see the DRILON tourist resort, named for the fresh water springs and Drilon River. The many decorative trees and plants are in full harmony with Drilon's clear water springs, strolling paths, characteristic bridges and bird life. Tushemisht has a special history because both King Zog and the former dictator of Albania, Enver Hoxha enjoyed summers in this special place. You can visit this house, now converted to a hotel and restaurant with fine local and continental cuisine!
 Kabashi Springs
Only 2 kilometers from Pogradec, climbing the hill you will discover a wonderful place for picnics. With fresh fountains and prairies this is the right place for B.B.Q.
Potkozhan
This is a very interesting village in the district of Pogradec. The houses are very beautiful, made of stone and roofed with stone tiles. The streets among them are narrow and paved with cobble stones, while grapes and mulberries climb the walls and hang over the streets. The hospitable people of the village offers accommodation for tourists in their houses and tasty home made food with various local specialties. Around the village it is church of St Paraskeva , known as Shen Premte among the local people, there is a graveyard with beautifully engraved stone crosses.
Saint Bitri Church
The medieval church of Shen Bitri , as the locals use to call this St. Demetrios' church, is several hundred meters away from the village Potkozhan. This small stone building, roofed with stone tiles is very unique because of its two apses on the eastern side and very specific wall painting in its interior. Although the frescoes are damaged, you can still admire the beauty and mystery of the saints pictured on its walls.
Via Egnatia
In the territory of Pogradec you will find some paths of former famous Via Egnatia, the road which linked Roma with Costantinopoli. There are some bridges and ruins starting from the Golik Bridge, the bridge of Terziu in Proptisht, the bridge in Llenga valley and Nica bridge. You can see the parts of this road, with huge stones  in the areas. In this road has passed Caesar and Apostle Paul.
Saint Marena Church
The church and monastery of Saint Marena is situated in the north of the village of Llenga, district of Pogradec with a dominated position on the slope of the mountain. The church is a small building, 12 to 8 meters. The altar is separated from the nave with a wooden iconostas 6m wide and 4m high. The icons is engraved and polychrome with floral motives. All the interior of the church is covered with frescoes that belong to the hand of the headmaster of these areas Kostandin Shpataraku.

Source: www.pogradec.info/

10 vendet më të bukura për të vizituar në Pogradec


Fshati Lin
Lini eshte nje gadishull i vogel ne brigjet perendimore te Liqenit te Ohrit me nje fshat te bukur me te njejtin emer. Shtepite jane te ndertuara prej guri dhe tulla ne anet e rrugicave te ngushta mbuluar me pjergulla. Ne jug te Linit, afer Buqezes ne liqen, ne thellesine 2-3 m ndodhen disa palafite. Ai eshte nje vendbanim i tipit liqenor ndertuar ne siperfaqe te liqenit si ajo e Maliqit ne rrethin e Korces. Ka gojedhena qe dikur gadishulli i Linit ka qene  nje ishull i bukur me bimesi te lulezuar.

Bazilika e vjeter e krishtere e Linit
Jeta ne gadishullin e Linit ka filluar ne periudhen e pare te epokes se hekurit dhe ka vazhduar deri ne kohen e mesjetes se hershme. Gjate kerkimeve arkeologjike eshte zbuluar nje bazilike e hershme kristiane me mozaike te jashtezakonshem ne dysheme qe nga shekulli i 4-5 -te te eres sone. Mozaiket kane disa figura te bukura si peshq, zogj, etj.

Selca e Poshtme
Ne fund te Qafes se Thanes kur jeni duke shkuar per ne Tirane, do te ishte mire te ktheheshit ne te majte dhe perseri ne te majte ne Selcen e Poshtme per te vizituar pese varret monumentale. Kalaja, e cila ndodhet ne nje pozicion te dukshem te lugines se Shkumbinit, ka luajtur nje rol te dores se pare ne luftrat iliro-romake dhe iliro-maqedonase. Ne afersi te kesaj kalaje kalon rruga Egnatia. Ajo qe e ben te njohur kete vend jane pese varret monumentale gdhendur ne shkembin masiv te Gradishtes. Kerkimet arkeologjike kane treguar se kemi te bejme me nje qender te zhvilluar ekonomike-kulturore te nje rendesie te madhe te shekullit 4-3 -te para Krishtit .
Ura e Golikut
Kur kthehesh ne te majte te rruges Qafa e Thanes-Tirane dhe ndjek rrugen e fshatit ju mund te shijoni luginen piktoreske te lumit Shkumbin. Ne afersi te fshatit Golik do te gjeni nje ure te lashte qe nga periudha romake e njohur si Ura e Golikut. Kjo ure elegante me tre harqe eshte ndertuar me nje arkitekture te vecante.
Lumi Shkumbin
Lumi i Shkumbinit eshte nje nga lumenjte me te gjate ne Shqiperi me uje shume te paster qe rrjedh permes nje pamje mahnitese dhe derdhet ne detin Adriatik. Shkumbini ka burimet e tij prane Gurit te Nikes dhe Gurit te Topit ne malet e Mokres, rajoni i Pogradecit. Ne te gjenden disa lloje peshqish, ku ne rrjedhjen e siperme shquhet trofta e famshme e lumit prane burimeve me uje te kulluar. Kjo ben te mundur sportin e peshkimit, ndersa disa pjese te lumit jane te pershtatshme per vozitje me kanoe.
Tushemishti / Driloni
Burimet e Drilonit ndodhen afer fshatit Tushemisht dhe Gurras, 4 km nga Pogradeci, rreze kodrave dhe kane nje pamje te pakrahasueshme. Kete monument natyre mund ta vizitoni ne qofte se ndiqni rrugen Pogradec-Dogane-Shen Naum. Ai eshte nje burim i madh gelqeror qe buron me rrjedhje vertikale te ujit ne fund te bllokut gelqeror duke vazhduar me pas rrjedhjen ne Liqenin e Ohrit. Uji vjen nga Liqeni i Prespes permes Malit te Thate. Uji del jashte si nje burim i madh i veçante me nje rrjedhje prej 7 m3 /sek. Ai eshte i rrethuar me bimesi te dendur dhe ka nje bote te pasur kafshesh. Ky vend ka qene i preferuar per te kaluar pushimet nga Mbreti Zog dhe nga Enver Hoxha. Ju mund te vizitoni shtepine e tij, qe tashme eshte shnderruar ne hotel dhe restorant.
Burimet e Kabashit
Vetem 2 km nga Pogradeci, nese ngjiteni pergjate rrjedhes se lumit do zbuloni nje vend te mrekullueshem. Me burime me uje te kristalte, lendina te gjelberuara dhe hije te fresketa do ishte vendi i duhur per piknik.
Potkozhani
Potkozhani eshte nje fshat shume interesant ne rajonin e Pogradecit. Shtepite jane shume te bukura, te bera prej guri dhe te mbuluara me plloca. Rruget midis tyre jane te ngushta dhe te shtruara me kalldrem, nderkohe qe pjergullat dhe pemet e manit mbulojne muret dhe varen mbi rrugicat. Banoret mikprites te fshatit ofrojne strehim per turistet ne shtepite e tyre dhe ushqim tradicional me specialitete te ndryshme vendase. Ne mes te fshatit eshte Kisha e Shen e Premtes me varrezat e vjetra qe kane kryqe guri te gdhendura me mjaft mjeshteri.
Kisha e Shen Bitrit
Kisha mesjetare e Shen Dhimitrit, qe vendasit jane mesuar ta therrasin kisha e Shen Bitrit, ndodhet disa qindra metra larg fshatit Potkozhan. Kjo ndertese e vogel prej guri, mbuluar me plloca eshte me vlera unikale persa i perket dy kupolave te vogla ne anen lindore dhe murit shume te veçante pikturuar me afreske ne pjesen e brendshme te tij. Edhe pse afresket jane demtuar, vizitoret perseri mund te admirojne misterin dhe bukurine e shenjtoreve pikturuar ne muret e tij.
Rruga Egnatia
Ne territorin e rajonit te Pogradecit ndodhen disa degezime te Rruges Egnatia, rruga e famshme qe ne antikitet lidhte Romen me Kostandinopojen. Ka disa ura dhe fragmente te kesaj rruge te lashte qe fillojne nga ura e Golikut, ura e Terziut ne Proptisht, ura ne luginen e Llenges dhe ura e Nices. Rruga dallohet prej gureve te medhenj qe i gjejme ne gryken e Llenges, prane lugines se Lumit Shkumbin. Dikur ne kete rruge ka kaluar Cezari dhe Apostulli Paul ne udhetimin e tij neper Iliri.
Kisha e Shen Marenes
Kisha dhe manastiri i Shen Marenes ndodhen ne veri te fshatit Llenge, zone e Pogradecit, me nje pamje dominuese ne maje te malit mbi lumin Shkumbin. Kisha eshte nje ndertese e vogel afersisht 8-12 metra e gjate. Altari eshte i ndare nga pjesa qendrore e kishes me nje ikonostas druri 6 m te gjere dhe 4 m te larte. Ikonostasi eshte gdhendur me motive luleje. Gjithe pjesa e brendshme e kishes eshte e mbuluar me afreske qe i perkasin dores se mjeshtrit te ketyre zonave, Kostandin Shpataraku. Kur e viziton e ndjen qe ndodhesh ne nje vend te shenjte .


Monday, June 26, 2017

The lovely guest house of Rosa in Lin Village

Lin, situated on the shores of Lake Ohrid, is that picturesque village and peninsula you see once you begin to descend Qafa e Thanes on the border between Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia. It is a lovely village with red-roofed houses and covered in flowers. The lake here shows its deepest blue, creating a perfect harmony against the hilly bay. If you are a visitor to Lin and want to stay a night or two, Rosa’s guest house is perfect. Everybody knows Rosa and her husband, who run one of the two guest houses in the village. 
She has learned how to promote her business, and the guest house is already on Trip Advisor and in many travel guides that include Lin in their itineraries. Rosa understands that listing a business with online travel agencies and establishing connections with tour guides and tour operators are crucial to having tourists throughout the year, not only in summer. But the best promotion is her hospitality, the way she cares for her guests, cooks and serves breakfast, her clean house and permanent smile. It means a lot to a tourist. People talk about the guest house, suggest it to friends, and so she always has visitors. The three-storey house has six rooms with twelve beds, though it can accommodate more than 15 people. Rosa has thought much on how to keep guests busy and happy. The best place is the garden with its lake view. The lake is at your feet, and right there is a private boat, free for guests. You can take a ride onto Ohrid Lake, feel and breathe it fully. She also has a private beach, where you can sunbathe and swim throughout the day. 
 
 Her guest house is a Bed & Breakfast, though you can order lunch or dinner, which she will prepare with care using the fresh produce of the village. The king of the table is always Koran, the endemic trout, one of 17 species of fish found in the depths of Lake Ohrid. Byrek or lakror filled with fresh vegetables are always part of the meal. Some wine or raki is always present. After a restful sleep, you have the best breakfast ever: eggs, butter, pancakes with jam, homemade with a rich flavour.
The tourists she looks after are delighted with their stay at her guest house, promising to return.
The Bed & Breakfast forms part of Tour Egnatia, for tourists from as far away as Australia, which includes a night’s accommodation in her house. Rosa is full of optimism about the business she has chosen. She is only 35 years old and is confident in managing her business with her husband, and has ideas to expand; already, in the summer, she takes on two people—her nieces. This family business concentrated on Rosa, her house and her hospitality is an example for other residents by the shores of Lake Ohrid.


Bujtina e këndshme e Rozës në Lin


Fshati piktoresk dhe gadishulli i Linit shtrihet në bregun e Liqenit të Ohrit dhe është fshati i parë që duket sapo zbret Qafën e Thanës, në kufi me Shqipërinë dhe Ish-republikën Jugosllave të Maqedonisë. Është një fshat i këndshëm me shtëpi me çati të kuqe dhe të rrethuara me lule. Liqeni këtu reflekton ngjyrën blu të fortë, i cili bie në harmoni me gjirin kodrinor. Nëse vendosni të vizitoni Linin dhe doni të qëndroni një natë apo dy netë, bujtina e Rozës është ideale për të pushuar. Të gjithë e njohin Rozën dhe bashkëshortin e saj, të cilët drejtojnë një nga bujtinat në fshatin Lin. Roza ka mësuar të promovojë biznesin e saj dhe bujtina është e regjistruar në TripAdvisor dhe në shumë guida të tjera udhëtimi që përfshijnë Linin në itineraret e tyre. 
Roza është e njohur me faktin se listimi i biznesit në agjencitë online të udhëtimeve dhe kontakti me operatorët turistikë janë shumë të rëndësishme për tërheqjen e turistëve gjatë gjithë vitit, jo vetëm në sezonin veror. Por promovimi më i mirë është mikpritja e saj, mënyra si ajo kujdeset për mysafirët, si gatuan dhe si shërben mëngjesin, shtëpia saj e pastër dhe buzëqeshja e saj. Kjo do të thotë shumë për turistët, njerëzit flasin për bujtinën, ua sugjerojnë miqve të tyre dhe këto sjellin shumë vizitorë. Shtëpia 3-katëshe ka 6 dhoma dhe 12 shtretër, edhe pse mund të akomodojë më shumë se 15 njerëz. Roza ka menduar se si t’i argëtojë dhe lumturojë mysafirët e saj. Hapësira më e mirë është kopshti me pamje nga liqeni. Liqeni është në buzë të kopshtit dhe atje mund të përdorni varkën private të bujtinës, e cila është pa pagesë për mysafirët. Mund të bëni një shëtitje me varkë në liqenin e Ohrit dhe të shijoni bukurinë e tij në mënyrën më të mirë të mundshme. Bujtina ka dhe një plazh privat ku mund të bëni banjo dielli dhe të notoni në liqen. Bujtina e saj ofron fjetje dhe mëngjes, por gjithashtu ju mund të porositni drekë ose darkë, të cilën Roza do t’ua përgatisë me kujdes dhe me produkte të freskëta të fshatit. Mbreti i tavolinës është gjithmonë peshku i Koranit, trofta - një nga 17 llojet e peshqve që gjendet në thellësitë e liqenit të Ohrit. Byreku ose lakrori i mbushur me perime të freskëta janë gjithmonë pjesë e gatimeve. Po ashtu dhe pak verë ose raki janë gjithmonë prezente në tavolinë. Pas një gjumi të këndshëm, ju pret mëngjesi i shijshëm me: vezë, gjalpë, petulla me reçel të bërë vetë me shije të mrekullushme. 
Turistët që kanë qëndruar të bujtina saj janë larguar gjithmonë të kënaqur dhe kanë premtuar se do të kthehen sërish. Bujtina e Rozës është pjesë e turit të Egnatias, nga i cili ajo ka patur turistë që kanë ardhur nga Australia e largët dhe kanë qëndruar në shtëpinë e saj. Roza shprehet shumë optimiste për biznesin që ajo ka hapur. Ajo është vetëm 35 vjeçe dhe ka shumë vetëbesim në menaxhimin e biznesit të saj së bashku me bashkëshortin dhe ka ide të reja për të zgjeruar biznesin e saj. Në verë ajo merr dy mbesat e saj që të punojnë aty. Ky biznes familjar i përqendruar te Roza, shtëpia e saj dhe mikpritja janë një shembull i mirë për banorët e tjerë që jetojnë pranë brigjeve të liqenit të Ohrit.

Monday, October 17, 2016

Discover the beauty and heritage of Lin peninsula, Lake Ohrid

The beautiful peninsula of Lin, on the shores of Lake Ohrid, is becoming so attractive lately, not only for its amazing natural panorama, but also for its cultural and heritage values. This drone view of the massive rock of Lin Peninsula is filmed by Michael Hussey, who has been several times in Lin, but this summer 2016, he brought a drone to film this area, and to have the view of this amazing place always with him.

Here how he describes his experience:
"I first visited Lin exactly ten years previously to the day I returned (August 18, 2006). My wife (and girlfriend at the time) were driving to the south of Albania when we were struck by the massive rock jutting out into Lake Ohrid. We had to stop. We met two young boys, cousins Amit and Kiton, who agreed to show us to the top of the rock. On our way, they showed us an ancient basilica, that was just recently under excavation. They swept away dirt in various spots uncovering 1500 year old mosaics. We then trekked out to the very end of the rock where they showed us a communist era bunker that had been converted to a shrine.

We returned in 2009 and met Amit and Kiton (and some other boys from the village). This time, I brought a Gigapan robot that takes incredible high resolution panorama photos. The panoramas I made on Lin's rock remain my favorite of all time.

We returned to Albania in 2012 and 2014, but were not able to make it back to Lin until this 2016 trip. I bought the drone earlier this summer as a birthday present and if there was one place I looked forward to shooting most, it was Lin. Here are the results.

As for Amit and Kiton, we asked of their whereabouts in the village and were told they had both moved to Austria. My guess is that Amit would be about 18 years old and Kiton about 22-23. Hopefully they'll find this video."


https://www.youtube.com/watch?v=r1zT-hvkXFE

Monday, September 19, 2016

Innovative Tourism Product Development Competition -Korca and Lake Ohrid RegionThe Ministry of Economy, Tourism, Trade and Entrepreneurship (METTE), Albanian Investment Development Agency (AIDA) and the Albanian Tourism Industry, with the support of RisiAlbania Project are launching the third edition of the “Risi Turistike Award”, this time in the Korça region in order to foster the development on new touristic products. Korca is the Municipality which include the city of Pogradec, situated on the shore of Lake Ohrid, the oldest and deepest lake in Europe.
The innovative tourism products will help to create new products and itineraries and or add value to the existing ones, by providing a richer and authentic experience for the tourists in both regions.
Risi Albania is a SDC project aiming to facilitate youth employment.
“Risi Turistike” is inviting all interested companies/ organizations to submit a proposal and business plan to develop and implement a new touristic product in the region of Korça. Deadline for submission of the proposals is November 10th 2016.
The results of the competition will be announced during the public event on December 9th 2016.

The aim of the Tourism Product Development competition:
- Attract more tourists in the Korça region, through diversification of the tourism product
- Extend the time of stay in the Korça region
- Increase the income from tourism in Korça region
- Increase employment opportunities for youth in Korça region.
Find more: http://risialbania.al/index/en/innovative-tourism-product-development-competition-award/
Tuesday, May 10, 2016

Promoting nature, culture and World Heritage in the Lake Ohrid region

Lake Ohrid Pogradec, Albania
The training course “Promoting nature, culture and World Heritage in the Lake Ohrid region” in the framework of the project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region” takes place in Pogradec and Tushemisht, Albania, on 10 and 11 May 2016.

The training course aims to provide participants with the necessary tools and approaches available for the promotion and interpretation of assets of collective importance to humankind, whilst increasing appreciation of shared heritage values among existing and new audiences in a way that enhances the achievement of the shared management objectives for the heritage place. The training will also contribute indirectly to progress in the management planning process in view of the proposed Albanian extension to the World Heritage property “Natural and cultural heritage of the Ohrid region” (the former Yugoslav Republic of Macedonia) with ideas that will address the need to build unique narratives around a common identity for this potential mixed (nature/culture) transboundary World Heritage property. In accordance with the 2011 World Heritage Capacity Building Strategy, the training strives to achieve broader capacity building of heritage practitioners, institutions, organizations, communities and networks for heritage management and conservation in the Lake Ohrid region through people-centred changes.

The training will offer conceptual background, case studies and group exercises dedicated to the entire Lake Ohrid region and participants will be able to gain good understanding of the role of cultural and natural heritage in sustainable development, sustainable tourism, audience development, data gathering and strategic planning. It will have a focus on the particular demands of a mixed (natural and cultural) transboundary site.

This training course takes place as part of the project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region”, funded by European Union and the Ministry of Environment of the Republic of Albania).

More information about the Lake Ohrid region project can be found at:

http://whc.unesco.org/en/lake-ohrid-region 

Wednesday, April 27, 2016

Collaborative management of Lake Ohrid is critical for Natural and Cultural Heritage

By Stephanie Gentle
Successful management of the Lake Ohrid region depends heavily on collaboration between diverse stakeholders and a harmonious balance of nature, culture, landscape and development. During the training on Collaborative Integrated Management of Protected and Heritage Landscapes held in April in Lin Peninsula, Albania, the stakeholders learned how to develop an integrated and cooperative approach to managing complex landscapes.

Group of experts in Lin Pogradec 
“The first success is that we now think of the lake as one whole, together with our Macedonian partners. We are now aware that we have to cooperate with our partners and protect the lake from damages that have been made until now”, said Mr. Mihallaq Qirjo, Director of the Regional Agency for Protected Areas (RAPA) for Korca region, speaking about the positive impacts the project has achieved thus far.

The training brought together more than 20 representatives from Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia, including the respective Ministries of Environment and Culture, protected area authorities, representatives from fisheries and tourism industries, as well as experts from ICCROM, ICOMOS and IUCN.

“This training assists the two countries to improve and upgrade transboundary cooperation by helping to better understand Lake Ohrid’s outstanding universal values, both natural and cultural. Cooperation between diverse stakeholders is the key to expanding the mechanisms for transboundary cooperation, strengthening the involvement of various stakeholders, and also harmonizing the actions on both sides through joint management activities,” said Mr. Oliver Avramoski, Project Officer at IUCN Regional Office for Eastern Europe and Central Asia.

The course had a strong focus on interactive learning, with an emphasis on group work, practical exercises and field work. The training’s objectives included participants achieving a sound understanding of various mandates, rights and responsibilities that can affect complex landscapes; understanding different types of governance that can be applied to protected landscapes and the importance of collaboration and partnership; gaining experience of co-management approaches that combine nature, culture, local needs and development; and gaining new skills and understandings in consensus building, negotiation and conflict resolution. This knowledge contributes to the development of a co-management system for the Pogradec Protected Landscape and the potential transboundary World Heritage property in the Lake Ohrid region.

The training was organized as part of the joint EU UNESCO project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region”. The project seeks to reinforce transboundary cooperation between Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia, establish integrated management mechanisms, increase the effectiveness of capacity building, and profile the transboundary area and its sustainable tourism opportunities. In addition, the project aims to support the efforts of national authorities in the preparation of a nomination file to extend the World Heritage property “Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region” to the Albanian side.

Source: