Our Story

Lake Ohrid is one of the oldest and deepest lake in Europe. It is shared between Albania and North Macedonia and is part of World Heritage List, protected by UNESCO. This page aims to protect this property through different projects. The first project was "Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region", co-funded by European Union and Albanian Ministry of Environment and implemented by UNESCO.
The actual project is titted: Evidence based campaign on protecting Lake Ohrid", implemented by DMO ALBANIA and supported by Co-Plan, through scheme: Financial Support to third parties in the framework of EU-Funded project: ENV.Net Factoring the environment portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda, financed by European UNION.
Showing posts with label Lake Ohrid Albania. Show all posts
Showing posts with label Lake Ohrid Albania. Show all posts

Monday, June 18, 2018

Pogradec opens tourist season 2018

Pogradec has opened last Saturday in a festive atmosphere the tourist season for 2018. This is the official opening, but tourists are visiting Pogradec all the year.

Many activities were organized on 16th of June, by the Municipality of Pogradec. Music, sports, food fairs, and artisan fairs were part of the events held all the day. Hundreds of people participated in these events. Part of activities was also the exhibition of well known painter Anastas Kostandini (Taso)

The mayor of Struga was also present and other local personalities. The mayor of Pogradec, Eduart Kapri opened the ceremony inviting tourists from all the world to come and visit this wonderful city on the shore of Lake Ohrid, and to enjoy the unique cuisine of the local people.

The Mayor of Struga also said that both cities must cooperate with each other to boost tourism i both cities.

Local people who participated in food and artisan fair are optimistic that this season will be more profitable for their small business. They said that there are many improvements made in the city to welcome tourists. Also people now are becoming more aware to keep clean the city and the lake.
Local Tour Agencies are offering plenty alternatives for tourists who are visiting the region, such as hiking in some mountainous areas, visiting old villages, bike tours, and boat tours.

Pogradeci hap sezonin turistik më 16 Qershor

Pogradeci ka çelur sezonin turistik si çdo vit për të pritur vizitorë nga çdo vend i botës. Me panaire të ndryshme dhe me një atmosferë të ngrohtë, edhe ky sezon u çel nga Bashkia e Pogradecit si një nga eventet më të rëndësishme për këtë qytet.

Qindra pjesëmarrës u bënë pjesë e këtij organizimi për të provuar gatimet tradicionale të zonës si edhe për të parë objekte të ndryshme që tregojnë shumë për traditën e vendit. Kryetari i Bashkisë së Pogradecit, Eduart Kapri ka treguar masat e marra për mbarëvajtjen e sezonit turistik, i cili pritet të tërheqë shumë vizitorë. I pranishem ishte dhe kryebashkiaku i Struges. Dy qytetet jane shume afer dhe ndajne te njejtin liqen, Liqenin e Ohrit. Kryetari i bashkisë së Strugës u shpreh se vizitorët do të jenë të shumtë edhe nga Maqedonia. 
Çelja e sezonit turistik konsiderohet si një prej eventeve më të rëndësishme për qytetin juglindor, i cili pret e përcjell turistë të shumtë vendas por edhe të huaj.
Banoret lokale jane optimiste per kete sezon, se do jete me fitimprures per bizneset e tyre. Ata pohojne se jane bere mjaft ndryshime pozitive per ti mirepritur turistet. Po keshtu dhe agjencite e tur operatoreve jane kujdesur te ofrojne me shume alternativa per pushuesit, jo vetem plazhin por edhe ture me biciklete, ture ecje, ngjitje ne malet rrethuese, ne zonen e Mokres, si dhe udhetim ne fshatrat e vjeter apo shetitje me barka. 

Monday, September 25, 2017

European Mobility Week celebrated in Pogradec


Many activities were organized in Pogradec, #LakeOhridRegion, for the European Mobility Week 2017, from 16-22 September.

The Municipality of Pogradec and the Women Association “Une Gruaja” worked together ahead to raise awareness for the importance of European Mobility Week, publishing posters, announcing calendar of activities and calling people to participate in these events.

Students were the first to respond the calls and were the protagonists of these activities, painting banners and slogans for protection of environment and distributing them in the city.
They gathered plastic bottles in the main promenade by the lake, which were used to create the a Plastic Swan. 


Two-day workshop held in 18-19 September with the students of “Gjoke Pjeter Shqiptari”, and other schools of the city. The aim of workshop was to explain the students what is the Mobility Week and what kind of activities are organized all over the world. 
One other interesting topic is a introduction what are the diatoms and micro algae, capable of performing photosynthesis. The Lake Ohrid has 800 diatoms, 200 of which are endemic and 15 are relict species. 

Then students continued workshop at the studio of the known painter Enxhel Gegprifti, which taught students to paint and write some message for the protection of environment. These painted messages and posters were placed in different parts of the city.  

In 20 September the students visited Lin village, and Basilica. They cleaned up the place and distributed awareness materials for the locals and tourists in the village, how to keep clean the area and how to protect the nature.

In 21 September the “Plastic Swan” was exposed for the public. It was placed in one small fountain in the city center, to remind the people to reduce waste and to protect the environment. 

The last day was the World #CarFreeDay, where all the participants rode bikes in all the city to give the message that biking keeps the city more clean that using cars.

Local media covered all these activities and people congratulated students and organizers for all this campaign to protect the city of Pogradec.

                                                                                                                 Afroviti Gusho "Une Gruaja"
See video: 

Monday, August 21, 2017

RAPA Korça: Pogradec has much more to see around the Lake

Lake Ohrid Region is very rich in natural and cultural monuments, and everyone should learn about these values. This was the aim of the activity held in Drilon, Pogradec, on World Ranger Day, 31 July,  organized by Regional Administration of Protected Areas (RAPA) of Korça. 
Pogradec is full of tourists these days, but most of the people don't know what to do except resting on the beach, and walking by the lake in afternoon. 
RAPA Korcë, used this period to inform the tourists that the Protected Landscape of Pogradec area is much broader and have many places to see. 

Mr Gani Bego, specialist of Regional Administration of  Protected Areas of Korça, said that there are 7 cultural monuments and 7 natural monuments which tourists should visit, while are in Pogradec. 
RAPA Korçë gave this message through Green Center, the info tourist point which is located in Drilon area.
They also distributed some promoting materials about the places and destinations around Lake Ohrid, explaining even how people can go there.  
Lake Ohrid is one of the deepest and oldest lakes in Europe, and is part of UNESCO for its cultural and natural values. Now the project: “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region” financed by Eropean Union and Albanian Ministry of Environment, and implemented by UNESCO, aims to inscribe Albanian side of Lake Ohrid as UNESCO Property. 

Below is the video broadcast in TV Korca about this event:Shqip:

Pogradeci ka shumë për të parë, veç Liqenit

Rajoni i Liqenit të Ohrit është shumë i pasur në monumente naturore dhe kulturore, dhe kushdo duhet të mësojë për këto vlera. Ky ishte dhe qëllimi i aktivitetit të organizuar nga Administrata rajonale e zonave të Mbrojtura Korcë, në Ditën Botërore të Rojeve të Mjedisit, 31 Korrik.
Pogradeci është plot me turistë në këtë periudhë, por shumica e tyre nuk dinë ku të shkojnë përveç se të relaksohen në plazh dhe të shëtisin pasditeve buzë liqenit.
NAPA Korcë përdori këtë përiudhë për të informuar turistët se Peisazhi i mbrojtur i Liqenit të Pogradecit është shumë më i gjerë dhe ka shumë gjëra për të parë.
Z. Gani Bego, specialist i administratës rajonale të zonave të mbrojtura Korçë, tha se janë rreth 7 monumente kulture dhe 7 monumente natyrore që turistët duhet t'i vizitojnë teksa janë në Pogradec.
AKZM Korçë e dha këtë mesazh përmes Qendrës së Gjelbër, pika turistike informative që ndodhet në Drilon.
Ata gjithashtu shpërndanë materiale promocionale për vendet dhe destinacionet rreth Liqenit të Ohrit duke u shpjeguar njerëzve se si të shkojnë aty.
Liqeni i Ohrit është një nga të thellët dhe më të vjetrit në Europë dhe është pjese e UNESCO për vlerat e trashëgimisë kulturore dhe natyrore. Tashmë projekti: "Drejt një qeverisjeje të përbashkët të trashëgimisë natyrore dhe kulturore ndërkufitare të Liqenit të Ohrit", financuar nga BE dhe Ministria Shqiptare e Mjedisit dhe zbatuar nga UNESCO, ka qellim të përfshijë dhe pjesën shqiptare të Liqenit si pasuri të UNESCO..

Monday, February 20, 2017

Why you should visit Ohrid in winter

When tourists are gone and winter is in the air, Ohrid becomes again the picturesque lakeside town that has enchanted visitors since the Byzantine Empire.
Actually, it is one of the 28 UNESCO World Heritage Sites that are on both the Cultural and the Natural lists.
But I can’t help thinking about the time when I was on the other side of the lake, on the Albanian shore

The two experiences could not be more different: the touristy, postcard-perfect Macedonian outline of the Ottoman houses and the rough, neglected jumble of concrete on the Albanian side.
Anyone who has visited both sides of Ohrid Lake knows that these two landscapes are not a just lake, but a whole world apart.

By Giulia Blocal
The Ottoman houses on the shore of the lake are veiled in the morning mist, as if they were white ghosts against a blanket of white. This enveloping whiteness hovers over the wooden boats scattered around the lake and swallows the crown of houses ranged around it. Nevertheless, I know how beautiful the view is, having seen countless postcard-perfect pictures of this UNESCO-listed lake, which is one of the oldest in the world.
Ohrid in winter
When tourists are gone and winter is in the air, Ohrid becomes again the picturesque lakeside town that has enchanted visitors since the Byzantine Empire.The pale light of the sun reflects on deserted cobbled streets, and this glowing fog melts in time with the footfalls of the few people wandering around. The ancient stones drenched with rain emanate a wet, winterish smell, which –here and there- is abruptly interrupted by the warm smell of oven-baked bureks. 
The churches are scented with incense. Ohrid is well-known for its churches, which were 365 originally –one for each day of the year- a feature which won it the epithet of ‘the Jerusalem of the Balkans‘.
  
Ohrid’s churches, as well as its architecture, span more than two millennia, but this is just one of the reasons why this enchanting city is recognized by UNESCO. Actually, it is one of the 28 UNESCO World Heritage Sites that are on both the Cultural and the Natural lists.

I didn’t stumble upon any celebrations inside Ohrid’s churches. Rather, I always found a profound silence only occasionally interrupted by footsteps tiptoeing on the marble floorings: a solemn atmosphere I bet you can only find during this time of the year, when the town becomes quiet and idyllic again.

Unlike with my usual ‘travel-style’, I visited a lot of churches when in Ohrid, starting off with an ambitious plan in the early morning, but then slowly adopting a more Balkan approach as the day passed by. 
This implied Turkish coffees, Skopsko beers, some meaty snacks and the ubiquitous Ohrid trout, which is the protagonist of the traditional cuisine of the area and the only thing that the Macedonian shore has in common with the Albanian side across the lake.The area is also well-known for its centuries-old tradition of wine making. Macedonians love to drink, and Ohrid’s porches overlooking the lake are the perfect place to do it. During the summer, all these lakeside cafés are bustling, but now the paved promenade is empty and everything looks more authentic.

Even the accordion player at a fancy restaurant goes for Tose Proeski’s very Macedonian songs rather than the international repertoire of the summer. When the music stops, the only sound I can hear is the rhythmic percussion of waves on sand.
As I watch them coming and going, I can’t help thinking about the time when I was on the other side of the lake, on the Albanian shore. The two experiences could not be more different: the touristy, postcard-perfect Macedonian outline of the Ottoman houses and the rough, neglected jumble of concrete on the Albanian side.
Anyone who has visited both sides of Ohrid Lake knows that these two landscapes are not a just lake, but a whole world apart.

Original source:
http://www.blocal-travel.com/balkans/macedonia-fyrom/ohrid/ohrid-in-winter/

Tuesday, November 8, 2016

Sustainable Tourism opportunities in the Lake Ohrid Region

Lake Ohrid region is home to nearly 160 000 people, with more than 52 000 residing in Albania. Every year, approximately 300 000 visitors explore the region's natural and cultural heritage. While in Macedonian side of the lake, summer tourism rhymes easily with culture tourism, this is not happening in Albanian side of the lake. 
"The main threat in wetlands like the Lake Ohrid region is the fact that it is exclusively used as a sunny weekend, a few hours destination, with extremely low or no income for the local people",- says Alois Lang, Austrian expert working with local authorities in Pogradec region for sustainable tourism development. 
The challenge for local and international experts who are working closely on this area, is to find alternative touristic products and interests for the general public, but also for different kinds of audiences, says Christophe Graz, heritage consultant ICOMOS, who is also working with Albanian experts to explore the tourism opportunities in the region.

Local experts and authorities are optimistic for the next years. Gani Bego, from regional Administration of Protected areas in Pogradec, says: In the next ten years, I see tourism in this area going beyond water tourism, more linked with mountain tourism and family tourism, that is less developed on the Albanian side and taking into account the experience of Macedonian side. 

International and local experts are closely working together under the EU-funded project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region”. Some of them were interviewed to produce this video, which focuses on the challenges and opportunities of sustainable tourism. The video was published lately with the support of UNESCO, aiming at raising awareness about values and threats of Lake Ohrid site.

Shqip

Rajoni i Liqeni i Ohrit banohet nga rreth 160 mije njerez, nga te cilet 52 mije banojne ne pjesen shqipetare. Cdo vit rreth 300 mije vizitore eksplorojne trashegimine kultuore dhe natyrore te rajonit. Ndersa ne pjesen maqedonase te liqenit, turizmi veror eshte ne harmoni perfekte me turizmin kulturor, kjo nuk ndodh ne pjesen shqiptare te Liqenit.
Kercenimi kryesor ne brigjet e rajonit te Liqenit te Ohrit eshte fakti se ai perdoret ekskluzivisht per fundjavat me diell, si nje destinacion disa oresh, qe sjellin shume pak te ardhura ose aspak per banoret lokale, thote Alois Lang, ekspert autriak qe punon me autoritetet lokale ne Pogradec per zhvillimin e nje turizmi te qendrueshem. "Sfida per ekspertet lokale dhe nderkombetare qe po punojne se bashku ne kete zone, eshte te gjejne produkte alternative turizmi per publikun e gjere por edhe per lloje te ndryshme audiencash, thote Kristof Graz, konsulent trashegimie nga ICOMOS, qe po punon me ekspertet shqiptare te eksplorojne mundesite e turizmit ne rajon.
Ekspertet lokale dhe autoritetet jane optimiste per vitet qe vijne. Gani Bego, nga Administrata rajonale e zonave te mbrojtura ne Pogradec thote: "Ne 10 vitet qe do te vijne, e shoh turizmin ne kete zone, tej turizmit veror te liqenit, me te lidhur me turizmin malor dhe ate familjar, qe eshte nje turizem pak i zhvilluar ne pjesen shqiptare, duke marre shembull nga eksperienca ne pjesen maqedonase".
Ekspertet lokale dhe nderkombetare po punojne se bashku ne kuader te projektit: Drejt një qeverisje të përbashkët të trashëgimisë natyrore dhe kulturore ndërkufitare të rajonit të Liqenit të Ohrit. Disa prej tyre u intervistuan per te prodhuar kete video, e cila fokusohet ne sfidat dhe mundesite per nje turizem te qendrueshem. Video u publikua se fundi me mbeshtetjen e UNESCO, per te rritur ndergjegjesimin mbi vlerat dhe kercenimet ne rajonin e Liqenit te Ohrit ...

Monday, October 24, 2016

"My City" photo competition in Pogradec, Lake Ohrid region

"My City" is the tittle of the Latest Photo Competition organized in Pogradec, Lake Ohrid Region.
The activity was an initiative of "Dare to Act"and RIAS local organization, which was financed by the OlofPalme Center and Swedish funds.

This project aimed to promote the youth's talent in photography. It was also an activity to raise awareness of citizens, especially among young people for protecting the environment, as well as developing ideas about tourism perspective of the city.
This competition was focused not only in beautiful photos of the city and panorama, but also photos from daily life, where people live, the real face of urban and rural life of Pogradec area.Nevertheless, the Lake and the life around it dominated the competition. Young people believe that the lake is the spirit of this city, but also the most important source of living.

This competition has three winners:

The first place: Klaudio Spirollari
The second Place: redon Hamolli
Third Place: Ildi Balliu
The members of Jury's competitions were well known photographers and painters. Representatives from Municipality as well as from other organizations working in Pogradec participated in this ceremony. 

Enjoy some of the photos of this competition:Monday, October 17, 2016

Discover the beauty and heritage of Lin peninsula, Lake Ohrid

The beautiful peninsula of Lin, on the shores of Lake Ohrid, is becoming so attractive lately, not only for its amazing natural panorama, but also for its cultural and heritage values. This drone view of the massive rock of Lin Peninsula is filmed by Michael Hussey, who has been several times in Lin, but this summer 2016, he brought a drone to film this area, and to have the view of this amazing place always with him.

Here how he describes his experience:
"I first visited Lin exactly ten years previously to the day I returned (August 18, 2006). My wife (and girlfriend at the time) were driving to the south of Albania when we were struck by the massive rock jutting out into Lake Ohrid. We had to stop. We met two young boys, cousins Amit and Kiton, who agreed to show us to the top of the rock. On our way, they showed us an ancient basilica, that was just recently under excavation. They swept away dirt in various spots uncovering 1500 year old mosaics. We then trekked out to the very end of the rock where they showed us a communist era bunker that had been converted to a shrine.

We returned in 2009 and met Amit and Kiton (and some other boys from the village). This time, I brought a Gigapan robot that takes incredible high resolution panorama photos. The panoramas I made on Lin's rock remain my favorite of all time.

We returned to Albania in 2012 and 2014, but were not able to make it back to Lin until this 2016 trip. I bought the drone earlier this summer as a birthday present and if there was one place I looked forward to shooting most, it was Lin. Here are the results.

As for Amit and Kiton, we asked of their whereabouts in the village and were told they had both moved to Austria. My guess is that Amit would be about 18 years old and Kiton about 22-23. Hopefully they'll find this video."


https://www.youtube.com/watch?v=r1zT-hvkXFE

Monday, August 29, 2016

Project Milestone- The boundaries of potential World Heritage property

The Albanian National Council of Restoration approves the boundaries of the potential World Heritage property The National Council of Restoration under the Albanian Ministry of Culture through a decision on 25 May 2016 approved the proposal for delineation of the boundary of the potential extension of the transboundary World Heritage property and its buffer zone. Based on the results of the joint field mission: ICOMOS, IUCN, ICM, NAPA, RAPA, Municipality of Pogradec and Institute of Archaeology carried out in March 2016 as a contribution to the identification of the boundaries, the National Council of Restoration decided to approve the proposal of the boundary of the potential transboundary World Heritage property that includes: the waterline of the Lake Ohrid, cultural features of the landscape of the Lin Peninsula and Lin Village, areas critical to the scenic integrity of the Lake Ohrid (Drilon, coastal landscapes to the North of Lin), pile dwelling areas. This is a great milestone the in preparation of a nomination file to extend the World Heritage property "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region" to the Albanian side.

 **
ARRITJE E PROJEKTIT
Këshilli kombëtar shqiptar i restaurimit miraton kufijtë e zonës së mundshme për Pasuri Botërore të Uneskos

Këshilli kombëtar i Restaurimeve në varësi të Ministrisë së Kulturës, përmes një vendimi të datës 25 maj 2016 ka miratuar propozimin për përcaktimin e kufijve të zgjerimit të mundshëm të pasurisë ndërkufitare të Trashëgimisë Botërore të Liqenit të Ohrit dhe zonës së saj. Bazuar në rezultatet e misionit faktëmbledhës të kryer nga ICOMOS, IUCN, ICM, AKZM, RAPA, Bashkia e Pogradecit dhe Instituti i Arkeologjisë kryer në mars të vitit 2016, Këshilli Kombëtar i Restaurimeve vendosi të miratojë propozimin e kufirit që do të përfshijë: vijën e Bregut të Liqenit, veçoritë Kulturore të pejsazhit të Gadishullit të Linit dhe Fshati Lin, Zonat kritike për integritetin skenik të Liqenit (Driloni, peisazhi i bregut në veri të Linit) si dhe zonat ku janë identifikuar vendbanimet palafite. Ky është një hap i madh për përgatitjen e dosjes nominale për të zgjeruar pasurinë e Trashëgimisë Botërore të Rajonit të Liqenit të Ohrit me pjesën shqiptare.

Tuesday, August 23, 2016

The Summer issue of "Protecting Lake Ohrid" Newsletter is now published

The second newsletter "Protecting Lake Ohrid" on behalf of the Project:"Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region", is now published and is available in three languages:
Albanian http://whc.unesco.org/document/143548
English  http://whc.unesco.org/document/143550
Macedonian http://whc.unesco.org/document/143546

In this edition published in Summer 2016, besides information  about meetings, activities and and updates on the progress of the Lake Ohrid project, the reader will get to know the winners of social media Photo Contest:  http://lakeohrid.blogspot.al/2016/05/10-winners-of-ourlakeohrid-social-media.html which lasted from 7 March- 7 April 2016 with hashtag #OurLakeOhrid, on Facebook and Instagram with almost 450 submission competing for "Top Ten". They were voted not only for the good quality photo, but also for the story behind it.  The social media competition helped at raising awareness about the unique values of Ohrid Lake. 

Inside this issue:
  • a forward by  Ms. Lydia Topuzovska, General Secretary of National Commission to UNESCO of the FYR of Macedonia
  •  interview with Zhuljeta Harasani, Director General, Directorate of Strategic Planning for Cultural Heritage and Diversity
  •  information on project meetings,  the fourth and the fifth Management Planning Workshop as well as the next steps & important upcoming dates;
  •  and some original articles on tourism aspects of Struga, Macedonia and hospitality in Tushemisht, Albania.  
The third edition will be published in Autumn and will bring more news on activities, and developments in the frame of this 3 year project, financed by European Union and Albanian Ministry of Environment and implemented by UNESCO. More is to come, stay with us!