Our Story

Lake Ohrid is one of the oldest and deepest lake in Europe. It is shared between Albania and North Macedonia and is part of World Heritage List, protected by UNESCO. This page aims to protect this property through different projects. The first project was "Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region", co-funded by European Union and Albanian Ministry of Environment and implemented by UNESCO.
The actual project is titted: Evidence based campaign on protecting Lake Ohrid", implemented by DMO ALBANIA and supported by Co-Plan, through scheme: Financial Support to third parties in the framework of EU-Funded project: ENV.Net Factoring the environment portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda, financed by European UNION.
Showing posts with label Lin Village Pogradec. Show all posts
Showing posts with label Lin Village Pogradec. Show all posts

Monday, February 12, 2018

Tushemisht and Lin, among '100 villages program' of Albanian government


Lin Village
Tushemisht and Lin, are two beautiful villages situated on Lake Ohrid region, Albanian Side. Lately these two villages are part of new program adopted by the Albanian Government to enhance the economic development of the 100 cities with touristic potential. The program “100 villages” whose selection has already been made, envisions government intervention in infrastructure and services, but also funding through grants.

Lin Village

“These villages have an attractive effect and high potential in tourism, thus in tourism development, socio-economic development, they have rich natural and environmental resources, cultural heritage, and traditional products.. So we will work hard in these three years with these villages. 
We will support the project package for each village, including infrastructure intervention, economic support through ministry grants, and training and support for the local community,” said advisor to the Minister of Agriculture, Enea Hoti for TV SCAN. 
Tushemisht

Tushemisht
With regard to the support for individuals and farmers, there will be some categories that may be beneficial, both from the state budget and from donors.
In total, it is estimated that only about 2 million euros will be invested by the Ministry of Agriculture. Program “100 villages” has become part of the strategy of the Ministry of Agriculture for the period 2018-2020.

The government has decided to exploit the agri-tourism potential of the country as a good opportunity for stimulating development of the rural areas, farms and businesses there.

The program targets at coordinating development interventions into the rural space of 100 villages according to an inter-sectoral approach doing away with the partial interventions.

Monday, June 26, 2017

The lovely guest house of Rosa in Lin Village

Lin, situated on the shores of Lake Ohrid, is that picturesque village and peninsula you see once you begin to descend Qafa e Thanes on the border between Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia. It is a lovely village with red-roofed houses and covered in flowers. The lake here shows its deepest blue, creating a perfect harmony against the hilly bay. If you are a visitor to Lin and want to stay a night or two, Rosa’s guest house is perfect. Everybody knows Rosa and her husband, who run one of the two guest houses in the village. 
She has learned how to promote her business, and the guest house is already on Trip Advisor and in many travel guides that include Lin in their itineraries. Rosa understands that listing a business with online travel agencies and establishing connections with tour guides and tour operators are crucial to having tourists throughout the year, not only in summer. But the best promotion is her hospitality, the way she cares for her guests, cooks and serves breakfast, her clean house and permanent smile. It means a lot to a tourist. People talk about the guest house, suggest it to friends, and so she always has visitors. The three-storey house has six rooms with twelve beds, though it can accommodate more than 15 people. Rosa has thought much on how to keep guests busy and happy. The best place is the garden with its lake view. The lake is at your feet, and right there is a private boat, free for guests. You can take a ride onto Ohrid Lake, feel and breathe it fully. She also has a private beach, where you can sunbathe and swim throughout the day. 
 
 Her guest house is a Bed & Breakfast, though you can order lunch or dinner, which she will prepare with care using the fresh produce of the village. The king of the table is always Koran, the endemic trout, one of 17 species of fish found in the depths of Lake Ohrid. Byrek or lakror filled with fresh vegetables are always part of the meal. Some wine or raki is always present. After a restful sleep, you have the best breakfast ever: eggs, butter, pancakes with jam, homemade with a rich flavour.
The tourists she looks after are delighted with their stay at her guest house, promising to return.
The Bed & Breakfast forms part of Tour Egnatia, for tourists from as far away as Australia, which includes a night’s accommodation in her house. Rosa is full of optimism about the business she has chosen. She is only 35 years old and is confident in managing her business with her husband, and has ideas to expand; already, in the summer, she takes on two people—her nieces. This family business concentrated on Rosa, her house and her hospitality is an example for other residents by the shores of Lake Ohrid.


Bujtina e këndshme e Rozës në Lin


Fshati piktoresk dhe gadishulli i Linit shtrihet në bregun e Liqenit të Ohrit dhe është fshati i parë që duket sapo zbret Qafën e Thanës, në kufi me Shqipërinë dhe Ish-republikën Jugosllave të Maqedonisë. Është një fshat i këndshëm me shtëpi me çati të kuqe dhe të rrethuara me lule. Liqeni këtu reflekton ngjyrën blu të fortë, i cili bie në harmoni me gjirin kodrinor. Nëse vendosni të vizitoni Linin dhe doni të qëndroni një natë apo dy netë, bujtina e Rozës është ideale për të pushuar. Të gjithë e njohin Rozën dhe bashkëshortin e saj, të cilët drejtojnë një nga bujtinat në fshatin Lin. Roza ka mësuar të promovojë biznesin e saj dhe bujtina është e regjistruar në TripAdvisor dhe në shumë guida të tjera udhëtimi që përfshijnë Linin në itineraret e tyre. 
Roza është e njohur me faktin se listimi i biznesit në agjencitë online të udhëtimeve dhe kontakti me operatorët turistikë janë shumë të rëndësishme për tërheqjen e turistëve gjatë gjithë vitit, jo vetëm në sezonin veror. Por promovimi më i mirë është mikpritja e saj, mënyra si ajo kujdeset për mysafirët, si gatuan dhe si shërben mëngjesin, shtëpia saj e pastër dhe buzëqeshja e saj. Kjo do të thotë shumë për turistët, njerëzit flasin për bujtinën, ua sugjerojnë miqve të tyre dhe këto sjellin shumë vizitorë. Shtëpia 3-katëshe ka 6 dhoma dhe 12 shtretër, edhe pse mund të akomodojë më shumë se 15 njerëz. Roza ka menduar se si t’i argëtojë dhe lumturojë mysafirët e saj. Hapësira më e mirë është kopshti me pamje nga liqeni. Liqeni është në buzë të kopshtit dhe atje mund të përdorni varkën private të bujtinës, e cila është pa pagesë për mysafirët. Mund të bëni një shëtitje me varkë në liqenin e Ohrit dhe të shijoni bukurinë e tij në mënyrën më të mirë të mundshme. Bujtina ka dhe një plazh privat ku mund të bëni banjo dielli dhe të notoni në liqen. Bujtina e saj ofron fjetje dhe mëngjes, por gjithashtu ju mund të porositni drekë ose darkë, të cilën Roza do t’ua përgatisë me kujdes dhe me produkte të freskëta të fshatit. Mbreti i tavolinës është gjithmonë peshku i Koranit, trofta - një nga 17 llojet e peshqve që gjendet në thellësitë e liqenit të Ohrit. Byreku ose lakrori i mbushur me perime të freskëta janë gjithmonë pjesë e gatimeve. Po ashtu dhe pak verë ose raki janë gjithmonë prezente në tavolinë. Pas një gjumi të këndshëm, ju pret mëngjesi i shijshëm me: vezë, gjalpë, petulla me reçel të bërë vetë me shije të mrekullushme. 
Turistët që kanë qëndruar të bujtina saj janë larguar gjithmonë të kënaqur dhe kanë premtuar se do të kthehen sërish. Bujtina e Rozës është pjesë e turit të Egnatias, nga i cili ajo ka patur turistë që kanë ardhur nga Australia e largët dhe kanë qëndruar në shtëpinë e saj. Roza shprehet shumë optimiste për biznesin që ajo ka hapur. Ajo është vetëm 35 vjeçe dhe ka shumë vetëbesim në menaxhimin e biznesit të saj së bashku me bashkëshortin dhe ka ide të reja për të zgjeruar biznesin e saj. Në verë ajo merr dy mbesat e saj që të punojnë aty. Ky biznes familjar i përqendruar te Roza, shtëpia e saj dhe mikpritja janë një shembull i mirë për banorët e tjerë që jetojnë pranë brigjeve të liqenit të Ohrit.

Monday, October 17, 2016

Discover the beauty and heritage of Lin peninsula, Lake Ohrid

The beautiful peninsula of Lin, on the shores of Lake Ohrid, is becoming so attractive lately, not only for its amazing natural panorama, but also for its cultural and heritage values. This drone view of the massive rock of Lin Peninsula is filmed by Michael Hussey, who has been several times in Lin, but this summer 2016, he brought a drone to film this area, and to have the view of this amazing place always with him.

Here how he describes his experience:
"I first visited Lin exactly ten years previously to the day I returned (August 18, 2006). My wife (and girlfriend at the time) were driving to the south of Albania when we were struck by the massive rock jutting out into Lake Ohrid. We had to stop. We met two young boys, cousins Amit and Kiton, who agreed to show us to the top of the rock. On our way, they showed us an ancient basilica, that was just recently under excavation. They swept away dirt in various spots uncovering 1500 year old mosaics. We then trekked out to the very end of the rock where they showed us a communist era bunker that had been converted to a shrine.

We returned in 2009 and met Amit and Kiton (and some other boys from the village). This time, I brought a Gigapan robot that takes incredible high resolution panorama photos. The panoramas I made on Lin's rock remain my favorite of all time.

We returned to Albania in 2012 and 2014, but were not able to make it back to Lin until this 2016 trip. I bought the drone earlier this summer as a birthday present and if there was one place I looked forward to shooting most, it was Lin. Here are the results.

As for Amit and Kiton, we asked of their whereabouts in the village and were told they had both moved to Austria. My guess is that Amit would be about 18 years old and Kiton about 22-23. Hopefully they'll find this video."


https://www.youtube.com/watch?v=r1zT-hvkXFE

Thursday, March 17, 2016

Tourism/ Pogradec, in harmony with nature

Pogradec is one of the most charming tourism destinations in Albania set on the shores of Lake Ohrid. The journey to Pogradec is always inspiring. The more you travel here, the more you become addicted to the city. Travelling over Qafe Thane, reaching the pass and begining the descent down to Lake Ohrid and the beautiful village of Lin with its magnificent scenery surrounded by hills unfolds itself like a book to the eye of the tousists. The beauty and tranquility of the lake move your soul. Once in the city, a long promenade, invites you for a long walk. Pogradec is very welcoming, and people are among the most friendly in Albania, the lake has softened their hearts.. The city was home to many of the country's famous writers and poets: Lasgush Poradeci and Mitrush Kuteli, and lately Luan Starova and painters Anastas Kostandini(Taso), Gjergji Lako, Gentian Zeka, Vangjo Vasili and Ilir Dhima.

Cultural heritage
In the west side of Lin pennisula you can visit the paleochristian church, a National Cultural Monument of Albania included within the site on the UNESCO Tentative List of Albania for the Natural and Cultural Heritage of Ohrid Region (Albania). The Illyrian Tombs of Selca e Poshtme (40km from Pogradec) is another important site to visit. The tombs rest among the remains of the ancient city of Pelion, an Illyrian settlement of the Enchele tribe and the residence of Illyrian kings. In 1996, Albania proposed the Royal tombs of Selca e Poshtme on the UNESCO World Heritage Tentative List. Other archaeological sites include: Other churches to visit are the church of Saint Dimitri (small Orthodox church of 1154 AD) and the church of Saint Marena ( Orthodox church rebuilt in 1744).

What to see
Lin Village and its mosaic are a natural first stop on a jounrey to Pogradec. The village lies in a quiet and picturesque bay, with beautiful houses with red tiled roofs
Drilon National Park, is also an essential place to see in Pogradec with crystal clear springs that supply the beautiful channels overhung with trees and ornamental plants. This was the holiday home for the former dictator Enver Hoxha, whose villa is now a hotel and restaurant.
Tushemisht Village and its newly renovated centre is not to be missed. The blogger Yomadic refers to it as Albania's "small Venice" full of canals with clear waters emerging from the mountain that ironically is named "The Dry Mountain".

What to do
Pogradec is perfect for a relaxing holiday. Peak months are July and August, when the lakeside teems with beach lovers in the sun. Pedal boats are available, and canoeing and kayaking activities are growing in popularity.. Off season, the city goes back to its tranquility, and is ideal for walking and meditation. In winter the scenes are very panoramic, often spectacular with snow covering the mountains, set above a background of green and blue. One of the highlights of Pogradec is its delicious cuisine.

Training on Integrated Management of Heritage Landscapes will take place on 31 March in Lin, Pogradec, Albania

The Collaborative and Integrated Management of Protected and Heritage Landscapes Training, which is part of the project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region” will take place on 31 March – 1 April 2016 in the Lin Peninsula, Albania.Management of the potential extension of the World Heritage property “Natural and Cultural Heritage in the Ohrid region” in Albania and the overlapping Pogradec Protected Landscape will require a collaborative approach, involving the large number of stakeholders with interests in the area. It will also require establishing a harmonious balance of nature, culture, landscape and development.

So-called ‘co-management’ is a less familiar form of governance for many of those who will have responsibility for the area. This short course will bring together representatives of all the main stakeholders to learn about how to develop an integrated and cooperative approach to managing complex landscapes.

The course will have a strong focus on interactive learning, with an emphasis on group work, practical exercises, case studies and field work.

This project is co-funded by the European Union and the Government of Albania, and aims to improve transboundary cooperation and management effectiveness for the protection of the natural and cultural heritage in the Lake Ohrid region.

More information about the Lake Ohrid region project can be found at: whc.unesco.org/en/lake-ohrid-region/