Our Story

Lake Ohrid is one of the oldest and deepest lake in Europe. It is shared between Albania and North Macedonia and is part of World Heritage List, protected by UNESCO. This page aims to protect this property through different projects. The first project was "Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region", co-funded by European Union and Albanian Ministry of Environment and implemented by UNESCO.
The second project: Evidence based campaign on protecting Lake Ohrid", was implemented by DMO ALBANIA, supported by Co-Plan, through scheme: Financial Support to third parties in the framework of EU-Funded project: ENV.Net Factoring the environment portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda, financed by European UNION.

Monday, September 25, 2017

European Mobility Week celebrated in Pogradec


Many activities were organized in Pogradec, #LakeOhridRegion, for the European Mobility Week 2017, from 16-22 September.

The Municipality of Pogradec and the Women Association “Une Gruaja” worked together ahead to raise awareness for the importance of European Mobility Week, publishing posters, announcing calendar of activities and calling people to participate in these events.

Students were the first to respond the calls and were the protagonists of these activities, painting banners and slogans for protection of environment and distributing them in the city.
They gathered plastic bottles in the main promenade by the lake, which were used to create the a Plastic Swan. 


Two-day workshop held in 18-19 September with the students of “Gjoke Pjeter Shqiptari”, and other schools of the city. The aim of workshop was to explain the students what is the Mobility Week and what kind of activities are organized all over the world. 
One other interesting topic is a introduction what are the diatoms and micro algae, capable of performing photosynthesis. The Lake Ohrid has 800 diatoms, 200 of which are endemic and 15 are relict species. 

Then students continued workshop at the studio of the known painter Enxhel Gegprifti, which taught students to paint and write some message for the protection of environment. These painted messages and posters were placed in different parts of the city.  

In 20 September the students visited Lin village, and Basilica. They cleaned up the place and distributed awareness materials for the locals and tourists in the village, how to keep clean the area and how to protect the nature.

In 21 September the “Plastic Swan” was exposed for the public. It was placed in one small fountain in the city center, to remind the people to reduce waste and to protect the environment. 

The last day was the World #CarFreeDay, where all the participants rode bikes in all the city to give the message that biking keeps the city more clean that using cars.

Local media covered all these activities and people congratulated students and organizers for all this campaign to protect the city of Pogradec.

                                                                                                                 Afroviti Gusho "Une Gruaja"
See video: 

Monday, September 18, 2017

Albanian side of Lake Ohrid, probably part of UNESCO in 2019

The Albanian side of Lake Ohrid will be part of UNESCO in 2019. The Experts from the Albanian Ministry of Tourism and Environment and Ministry of Culture are finalizing the Nomination File.

This was the message from Press Conference held at the end of The Sixth Transboundary Meeting of the project “Towards strengthened governance of the shared Transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region” which took place on 14- 15 September, in Pogradec Albania.
This sixth meeting was part of a joint European Union and UNESCO initiative, in close cooperation with the Albanian and Macedonian authorities, to strengthen transboundary cooperation for the management of the Lake Ohrid region’s natural and cultural heritage.

After the meeting, there was a press conference to inform the public about the work that has been done and the further steps for protecting and managing the transboundary Lake Ohrid, which is shared between Albania and FYR of Macedonia.

Project officer Alexandra Fiebig said that  inscribing the remain part of lake Ohrid in UNESCO, will strengthen the protection and integrity of this heritage.
She explained for the Albanian Media that the Nomination File should be handed over on February 2018 and then UNESCO needs one year and a half to evaluate the file, to send monitoring groups in the region to see how the facts are presented in the file and decide by 2019 if the Albanian Part of Lake Ohrid will be part of UNESCO or not. 
Mrs Fiebig said that this project is unique for the South East Europe, since it is the first project to join two parts of a transboundary heritage.
The representative of Ministry of Culture, Mrs Sonila Kora says that the project is in its final steps, where three local experts, two from Ministry of Tourism and Environment and one from Ministry of Culture are doing the final work to complete the file. 

The National and Local Media had a good coverage of the Press Conference held in front of Enkelana Hotel, Pogradec

Below is the report from Top Channel, the biggest media in Albania:Liqeni i Ohrit në UNESCO

Sfida për përfshirjen e pjesës shqiptare të Liqenit të Ohrit në UNESCO vazhdon prej vitesh. Ndryshe nga pjesa maqedonase e cila është futur në Listën e Pasurisë Botërore që në vitin 1979, pjesa tjetër e liqenit, e cila ndodhet në territorin shqiptar vazhdon të jetë jashtë.
Takimi i gjashtë ndërkufitar i projektit “Drejt një qeverisjeje të përbashkët të trashëgimisë natyrore dhe kulturore ndërkufitare të rajonit të Liqenit të Ohrit”, ka qenë shpresëdhënës për arritjen e këtij momenti, edhe pse duket se do të duhen ende disa vite të tjerë para se të mund të realizohet kjo gjë.
Sipas përfaqësuesve të UNESCO është ende duke u punuar për plotësimin e kritereve që duhen për nominimin nga autoritetet tona.
“Hyrja e pjesës tjetër të liqenit, një e treta e tij që ndodhet në pjesën shqiptare do të rriste dhe forconte edhe më shumë mbrojtjen dhe integritetin e kësaj pasurie, ndërsa nga Ministria e Kulturës është ende duke e hartuar planin e menaxhimit”, thotë Alexandra Fiebig, Drejtuese e Projektit të UNESCO për Liqenin e Ohrit.
Gjatë periudhës së diktaturës, Shqipëria mbeti jashtë, por prej 10 vitesh tashmë po punohet për aplikim.
“Është një proces i nisur që në vitin 2014. Erdhi një ekip për të vlerësuar mundësitë, nxorrën një rekomandim, që e shikonin të arsyeshëm nisjen e procesit. Jemi në pikën finale dhe është ngritur një grup pune, skuadër ekspertësh”, thotë Sonila Kora përfaqësuese e Ministrisë së Kulturës.
Bashkimi i pjesës shqiptare në këtë listë pritet të parandalojë rrezikimin e tij nga zhvillimi urban i paplanifikuar, keqmenaxhimi i ujërave dhe i mbetjeve të ngurta, prishja e habitateve natyrore, shkatërrimi i burimeve natyrore, minierat dhe turizmi masiv. / Top Channel

Monday, September 11, 2017

Ohri, një nga 10 qytetet më të bukur liqenor në Europë- The Guardian

Nuk duhet të jeni buzë detit që të shijoni plazhet dhe sportet e ujit. Resortet buzë liqeneve ofrojnë gjithashtu plazhe, shëtitje me varkë, ngjitje në mal dhe pamje spektakolare.

Kështu e përshkruan britanikja "The Guardian" në një artikull pamjen rreth liqeneve duke listuar 10 qytetet dhe fshatrat më të bukur në Europë buze liqeneve. Dhe në vend të parë është Ohri, qe rrethohet nga liqeni më i thellë dhe më i vjetër në Europë, Liqeni i Ohrit.

"I ndodhur në kufirin mes Shqipërisë dhe Maqedonisë, Ohri shtrihet rreth liqenit me të njëjtin emër, një nga më të thellët në Europë. 
Kisha e Shën Jovan Kaneo që ndodhet në çatinë e një porti plot me barka shumëngjyrëshe, dhe shumë plazhe të vogla të shpërndaraa. Pak milje më tutje është muzeumi i Kockave, i rikonstruktuar si një fshat që të kujton erën prehistorike të vendbanimeve rreth liqenit. Emri i referohet jo kockave njerëzore por shumë gjetjeve të kafshëve në ujë, të cilat janë të shfaqura brenda këtij muzeumi.
Vizitorët mund të zgjedhin të bëjnë dhe zhytje apo eksplorime në ujë, ngjyrat e të cilit janë herë blu e herë jeshile...

Ohrid, one of 10 best lakeside towns in Europe- The Guardian 

"You don’t have to be by the sea to enjoy beaches and watersports. These lakeside resorts offer sunbathing, boating, hiking and great views"- The Guardian published an article listing 10 best towns and villages by the lake shores in Europe. And in the first place is Ohrid, Macedonian which is the most beautiful one, surrounded by the deepest and oldest lake in Europe, Lake Ohrid. 

"Straddling the border between Albania and Macedonia, Ohrid sits on the lake of the same name, one of the deepest in Europe. The Church of Saint Jovan Kaneo teeters on a cliff above a harbour full of brightly colored fishing boat, and there’s a scattering of small beaches. A few miles south, the Bay of Bones Museum reconstructed prehistoric village built on stilts over the lake. The name refers not to human bones but to the many animal remains found in the water, some of which are on display inside. Visitors can opt to scuba dive to see the excavations under the water, which is blue in some lights, mythical green in others.

Full article: https://www.theguardian.com/travel/2017/aug/29/top-10-lakes-holidays-lakeside-towns-in-europe?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Monday, September 4, 2017

Exploring the mountainous area of Pogradec and Korca region


Lake Ohrid region is one of the most beautiful, yet unexplored areas in Albania.

Apart from the Lake, there is a very beautiful mountainous area around it which offers a spectacular nature. It is ideal for sports such as climbing and hiking and other adventure tourism activities   
A group of young and passionate boys and girls are exploring every day the unknown part of Pogradec and Korca Region through tours organized by Visit Pogradec, a local tour agency.

As bike tours around Lake Ohrid, are  becoming more popular, there are lots of opportunities for hiking in paths where no one dared to go before.

Some weeks ago, Visit Pogradec organized a climbing tour to the highest peaks of the Korca region.

One of them was the tour to Valamara, a mountain peak in District of Korca, which reaches a heigh 2373 m. To reach the top of the mountain the group of hikers did 47 km.

The view was fantastic, and the nature amazing. Near the main ridge of Valamara there are very few trees while Valamara's lower slopes are forested. To the south there are many glacial lakes which could make very good nature attractions.

Guri i Capit 

Another high peak they climbed some days ago was Guri i Capit. Guri i Capit is a peak and is located in Korçë, Albania.

The ares is 1585 metres above sea level. The view of this stone mountain is just amazing.

It is situated in the Drenova region and has a very interesting shape. Some people says it looks like a Camel which is siting in the desert to relax after a long journey. it took a name after a goat, (in Albanian Cjap), which fall from this mountain.

these group of pioneers are discovering new places, inviting many people who love adventure tours to join them. 

Pogradec and Korca region has many things to offer for visitors, in terms of culture and nature.


For more: https://www.facebook.com/visitpogradec/