Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2022

Trajnimi i gazetareve te mjedisit: Ndotesit e Liqenit te Ohrit

DMO ALBANIA po zbaton një projekt të ri në Liqenin e Ohrit për të trajnuar gazetaret investigative si te kuptojne, identifikojne dhe raportojne problemet e Liqenit te Ohrit, UNESCO site. Ky projekt zbatohet nga DMO ALbania dhe financohet nga Journalismfund.eu, nje organizatë e pavarur jo fitimprurese me seli në Bruksel që ka qëllim të lehtësojë gazetarinë investigative ndërkufitare dhe gazetarinë e pavarur për të promovuar demokracinë në Europë.  Rreth Projektit  Liqeni i Ohrit, pjesa shqiptare e tij (1/3) u pranua në UNESCO në 5 korrik 2019, duke iu bashkuar pjesës tjetër të Liqenit të Ohrit (2/3) në Maqedoninë e Veriut e cila është pjesë e UNESCO që në 1979 për vlerat natyrore dhe në 1980 për vlerat kulturore, duke u bërë kështu një nga pasuritë e pakta mikse në UNESCO. Por në të njëjtin vit që pjesa shqiptare u bashkua në UNESCO, në sesionin e 44 të Komitetit të Pasurisë Botërore, Liqeni i Ohrit u kërcënua për t’u futur në Listen e Rrezikut (danger list) për shkak të problematikave

Trashegimia natyrore e Liqenit te Ohrit

Liqeni i Ohrit dhe gjithe rajoni i tij ndajnë vlera të njëjta ekologjike njësoj si në zonen shqiptare ashtu dhe ate maqedonase. Nje e treta ndodhet ne Shqiperi dhe dy te tretat ndodhet ne Maqedoni. Eshte krijuar si liqen 2-3 mln vite me pare ne periudhen terciare, ndryshe nga te gjithe liqenet e tjera qe jane krijuar ne periudhen glaciale te akullnajave. Ndodhet ne lartesine 695m dhe rrethohet nga male deri ne 200 metra. Liqeni i ohrit ka nje vije bregliqenore 87.5 km dhe mbulon nje zone rreth 358 km katrore, nga e cila 249 km 2 i perksasin Maqedonise dhe 109 km katrore Shqiperise.  Vija e bregut liqenor ne Shqiperi eshte 56 km. Liqeni ka thellesi mesatare 164 m dhe maksimumi eshte 289 m.  Pellgu ujembledhes i liqenit perfshin 2000 km 2 dhe perfshin Liqenin e Prespes. Ne 845 m Liqeni i Prespes qendron mbi liqenin e Ohrit dhe gjithe uji i tij derdhet ne Oher, permes poreve te malit Galicica dhe Mali i thate.  Ngaqe Liqeni eshte shume i vjeter, dhe i rrethuar nga male dhe kodra, nje kole

Pafta ilire e brezit e gjetur në Selcë, Pogradec- thesari në Muzeun Historik

Pafta e brezit e ushtarit ilir është një prej thesareve antike ilire që ruhet në muzeun Historik në Tiranë. Ky objekt është zbuluar në Selcën e Poshtme në Pogradec, pikërisht brenda varreve mbretërore. Ajo i përket një gruaje të varrosur me gjithë bizhuteritë e saj të arta, dhe enë të shumta. Një varr mural me portë guri me një mjedis të bollshëm dhe për vizitorët. Të mendosh që këto varre i përkasin shekullit të tretë para Krishtit ku njerëzit varroseshin me të tilla ndere dhe me një pasuri kaq të madhe brenda tyre, tregon se ilirët kanë jetuar në një qytetërim shumë të zhvilluar. Jo më kot janë quajtur varre mbretësore për shkak të luksit të tyre për atë kohë. Një prej varreve ka dhe një amfiteatër të vogël me shkallë përpara ku mund të uleshin ata që vajtonin princërit apo princeshat në këto varre.  Pafta e brezit- perla e Muzeut Historik Për të bërë më të lehtë qasjen me vizitorët Muzeu Historik Kombëtar (MHK) në hyrje të Pavijonit të Lashtësisë ka vendosur një riprodhim të paftës

We are in Facebook